Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Novosti FITIKS-a

Odluka o prelasku studijskih...
Senat Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli je 23. srpnja 2021. godine donio Odluku o prelasku studijskih programa, zaposlenika i studenata Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije na Fakultet ekonomije i turizma u Puli. Studijski program preddiplomskog sveučilišnog studija Kultura i turizam i Talijanski jezik i kultura (dvopredmetni), jednopredmetni preddiplomski i diplomski sveučilišni studiji Talijanski jezik i književnost te poslijediplomski specijalistički studij Prevođenje u okviru hrvatsko-talijanske dvojezičnosti (i nastavnici tih studija) prethodno su već prešli na Filozofski fakultet u Puli.
Projekt HEJDE:  Romano Bolković novi...
E-publikacija H-Alter 9. rujna objavila je četvrti razgovor u seriji tekstova u okviru projekta poticanja izvrsnosti u novinarstvu Agencije za elektroničke medije u 2021. godini - Javni dijalog o akademskom obrazovanju novinara - pridruženu aktivnost međunarodnom institucionalnom znanstvenom projektu Visokoškolsko obrazovanje novinara u digitalnom okruženju (HEJDE) Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije koji vodi doc. dr. sc. Tijana Vukić . Sredinom srpnja iz Pule putem konferencijskog alata Vukić je razgovarala s poznatim televizijskim novinarom i urednikom Romanom Bolkovićem u Zagrebu koji ima raznorodno bogato medijsko iskustvo što se reflektira i na njegove stavove o novinarskom obrazovanju.  
Međunarodna znanstvena konferencija...
Obavještavamo sudionike i zainteresiranu javnost da se radi nepredviđenih okolnosti konferencija do daljnjega odgađa. O novostima ćete, kao i do sada, biti na vrijeme obaviješteni putem mrežne stranice međunarodnog institucionalnog znanstvenog projekta "Visokoškolsko obrazovanje novinara u digitalnom okruženju" (HEJDE):
Docentica Tijana Vukić postala...
Doc. dr. sc. Tijana Vukić 7. rujna 2021. godine izabrana je za voditeljicu Privremene radne skupine Novinarsko i komunikacijsko obrazovanje (engl. Temporary Working Group Journalism and Communication Education ) prestižne međunarodne znanstvene organizacije Europskog udruženja za istraživanje komunikacija i komunikacijskog obrazovanja (engl. European Communication Research and Education Association - ECREA).
Projekt HEJDE: Dražen Klarić, glavni...
Razgovor s trećim sugovornikom Javnog dijaloga o akademskom obrazovanju novinara, glavnim urednikom Večernjeg lista Draženom Klarićem, sredinom srpnja putem platforme za konferencijski poziva vodila je voditeljica HEJDE projekta, docentica Tijana Vukić, a tekst je sredinom kolovoza objavila partnerska e-publikacija H-Alter. Riječ je o projektu koji financira Agencija za elektroničke medije, a koji je pridružena aktivnost međunarodnom znanstvenom institucionalnom projektu Visokoškolsko obrazovanje novinara u digitalnom okruženju ( HEJDE ). 
Projekt HEJDE: Predsjednik Hrvatskog...
E-publikacija H-Alter, prekjučer je objavila intervju s Hrvojem Zovkom, predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva. Riječ je o trećem tekstu u nizu članaka pod nazivom "Javni dijalog o akademskom obrazovanju novinara", projekta koji financira Agencija za elektroničke medije, a koji je pridružena aktivnost međunarodnom znanstvenom institucionalnom projektu Visokoškolsko obrazovanje novinara u digitalnom okruženju (HEJDE).  Razgovor je, putem platforme za konferencijski poziv, sredinom lipnja vodila voditeljica HEJDE projekta, docentica Tijana Vukić s Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije.
Pulske istraživačice u uglednom...
U lipanjskom broju uglednog talijanskog časopisa "Meridiani", posvećenom Istri, objavljena je velika reportaža o jedinstvenoj kulturnoj povijesti i baštini Pule "Da impero a impero", u kojoj je novinar Enrico Martino s istraživačicama s pulskog sveučilišta, Natašom Urošević i Kristinom Afrić Rakitovac , razgovarao o ključnim razdobljima razvoja grada - rimskom i austrougarskom:
Istraživači pulskog Sveučilišta...
Kao jedini predstavnici Hrvatske, studenti diplomskog studija Kultura i turizam, Danijela Grubišić, Matteo Legović i Luka Krivošić s docenticom Natašom Urošević, na upravo završenoj znanstvenoj konferenciji "6th Heritage Forum of Central Europe" predstavili su istraživanje "Heritage and Sustainable Urban Development – Croatian Case Studies", provedeno protekle akademske godine u hrvatskim baštinskim gradovima: Puli, Poreču, Rijeci i Šibeniku.
Studenti Kulture i turizma zaključili...
Tridesetak studenata Interdisciplinarnog studija Kulture i turizma koji slušaju putopisne kolegije završilo je uspješno akademsku godinu studentskom konferencijom "Hrvatska povijesna lječilišta", na kojoj su predstavili istraživanja provedena u proteklom semestru u okviru internog i europskog projekta The European Spa.
Iz medija: Tijana Vukić razgovarala s...
Elektronička publikacija H-alter nedavno je objavila intervju koji je s ministricom kulture i medija RH, Ninom Obuljen Koržinek na temu visokoškolskog obrazovanja novinara provela doc. dr. sc. Tijana Vukić. Riječ je o drugom tekstu u seriji tekstova iz projekta "Javni dijalog o akademskom obrazovanju novinara" koji financira Agencija za elektroničke medije, a koji je pridružena aktivnost međunarodnom znanstvenom institucionalnom projektu Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije "Visokoškolsko obrazovanje novinara u digitalnom okruženju" ( HEJDE ) koji vodi doc. dr. sc. Tijana Vukić . 
Iz medija: Nataša Urošević - Pulske...
Docentica Nataša Urošević s Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam u Glasu Istre analizira razvojni potencijal pulskog fortifikacijskog sustava kroz transnacionalne modele suradnje i održive valorizacije zajedničke europske baštine: "U promišljanju adekvatnih modela valorizacije nekadašnje Pomorske tvrđave Pula korisno je primijeniti europske primjere dobre prakse i učiti od iskustava brojnih europskih gradova s fortifikacijama, poput Verone s kojom je Pula pobratimljena i čiji stručnjaci dolaze u Pulu predstaviti svoje projekte i dogovoriti suradnju. I upravljačka iskustva Šibenika izuzetno su korisna za Pulu: četiri šibenske utvrde o kojima brine 40 stručnjaka zaposlenih u Tvrđavi kulture, zajedno s još 4.000 članova Kluba prijatelja šibenskih tvrđava godišnje posjeti 200.000 turista, koji mogu uživati u 50 kulturnih manifestacija, a institucija ostvaruje godišnji prihod od čak 9 milijuna kuna".
Produljen rok za dostavu sažetaka i...
S obzirom na otežane životne i radne okolnosti tijekom pandemije uzrokovane COVID-19 bolešću, rok za dostavu sažetaka i radova za sudjelovanje na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji 13. Medijski dijalozi na temu "Digitalna transformacija obrazovanja za medije – Ideje i prakse iz zemalja bivše Jugoslavije" produžen je do 15. lipnja 2021.
U okviru Festivala znanosti 2021. na...
Danas je na Fakultetu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, u okviru manifestacije Festival znanosti 2021. čija je ovogodišnja tema "Kultura znanosti", održano prvo javno predstavljanje e-publikacije "Masovni mediji studentskim očima - Zbornik radova studenata preddiplomskog studija Kultura i turizam". Riječ je o prvom zborniku radova studenata Fakulteta i studija Kulture turizma koji donosi 18 istraživačkih radova studenata koji su te teme istraživali u okviru izbornoga kolegija Uvod u masovne medije na prvoj godini preddiplomskog sveučilišnog studija Kultura i turizam.
Konferencija o europskim primjerima...
Povodom obilježavanja Europskog tjedna, na pulskom sveučilištu održana je međunarodna konferencija Sustainable Valorisation of Fortified Heritage-European Best Practice, posvećena transnacionalnim modelima zaštite i upravljanja zajedničkom europskom fortifikacijskom baštinom. Skup je organiziran u suradnji s uglednim partnerima i mrežama koje povezuju više od 200 europskih gradova s fortifikacijama, u okviru certifikacije nove kulturne rute Vijeća Europe Forte Cultura.
Promocija e-publikacije Masovni...
Dana 14. svibnja 2021. godine s početkom u 12 sati održat će se promocija e-publikacije Masovni mediji studentskim očima – Zbornik radova studenata preddiplomskog studija Kultura i turizam. Riječ je o prvom zborniku radova studenata FITIKS-a, kolekciji studentskih radova nastalih na temelju istraživanja provedenih u okviru studijskih aktivnosti izbornog kolegija Uvod u masovne medije na prvoj godini preddiplomskog studija Kultura i turizam.  Zbornik je primjer kvalitetne suradnje između nastavnika i studenata, a demonstrira mogućnosti i potencijal stjecanja medijskih i akademskih kompetencija studenata koji ne studiraju komunikacijske znanosti. Studenti su u svojim istraživanjima bili motivirani različitim aktualnim problemima povezanima s (masovnim) medijima, a što je u Zborniku sistematizirano u trima poglavljima – Istraživanje medijskog sadržaja, Istraživanje medijskih navika i Istraživanje utjecaja masovnih medija na publiku. 
Poziv na sudjelovanje na Međunarodnoj...
U sklopu obilježavanja Europskog tjedna, pulsko Sveučilište domaćin je međunarodne konferencije o europskim primjerima dobre prakse u održivoj valorizaciji fortifikacijske baštine. Konferencija  Sustainable Valorisation of Fortified Heritage – European Best Practice , posvećena transnacionalnim modelima zaštite i upravljanja zajedničkom europskom fortifikacijskom baštinom održat će se 6. svibnja, u virtualnom obliku zbog aktualne pandemije. Na njoj će, uz aktualne projekte revitalizacije pulskog fortifikacijskog sustava, partnerske institucije iz Verone, Krakowa i Berlina, Šibenika i Kotora, Zagreba i Ljubljane te međunarodne istraživačke mreže i nove kulturne rute Forte Cultura predstaviti najbolja europska iskustva u valorizaciji fortifikacijske baštine.
Na online-panelu predstavljeni...
U ponedjeljak, 26. travnja, studenti preddiplomskog i diplomskog Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam prisustvovali su panel raspravi na temu Vrsar kao destinacija turizma posebnih interesa - Projekt ArcheoCulTour, na kojem su predstavnici partnerskih institucija na projektu ArchaeoCultour prezentirali rezultate trogodišnjih projektnih istraživanja i predstavili Vrsar kao destinaciju turizma posebnih interesa. Gostujući predavači bili su arheologinja dr.sc. Katarina Gerometta iz Centra za interdisciplinarna arheološka istraživanja krajolika, predstavnice Turističke zajednice Općine Vrsar Natalija Vugrinec i Tea Štifanić, izv. prof. dr. sc. Kristina Afrić Rakitovac i doc. dr. sc. Nataša Urošević s našeg Sveučilišta te Sandra Bravar, predstavnica Maistre. 
Doc. dr. sc. Tijana Vukić pokreće...
Od travnja do prosinca 2021. godine, doc. dr. sc. Tijana Vukić će, u suradnji s elektroničkom publikacijom H-ALTER u nakladi Udruge za nezavisnu medijsku kulturu iz Zagreba, objaviti 10 novinarskih priloga na temu "Javni dijalog o akademskom obrazovanju novinara". Prvi je to put da se u hrvatskim medijima sustavno i planirano objavljuju članci na temu visokoškolskog novinarskog obrazovanja.
Poziv na dostavu radova za...
Pozivamo vas da svojim radom doprinesete radu na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji "13. Medijski dijalozi" koja će se održati u Puli (virtualno) od 24. do 26. rujna 2021. godine u organizaciji Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije s partnerima iz Crne Gore, Istraživačkim medijskim centrom Podgorica i međunarodnim znanstvenim časopisom "Medijski dijalozi".
Pulsko sveučilište domaćin...
Predstavljanje europskih primjera dobre prakse u održivoj valorizaciji fortifikacijske baštine bit će glavna tema konferencije Sustainable Valorisation of Fortified Heritage – European Best Practice koju pulsko sveučilište suorganizira s uglednim međunarodnim partnerima u okviru certifikacije nove kulturne rute Vijeća Europe Forte Cultura.
Projekt "Visokoškolsko...
Napredak institucionalnog međunarodnog znanstvenog projekta "Visokoškolsko obrazovanje novinara u digitalnom okruženju" Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, koji je započeo u siječnju 2021., a traje tri godine, od danas se može pratiti na službenoj mrežnoj stranici projekta na engleskom jeziku:
Studenti Kulture i turizma istražuju...
Razvoj kupališnih destinacija na Jadranu kroz pregled rijetkih arhivskih materijala i fotografija korištenih u kreiranju tematskih izložbi bio je glavna tema gostujućeg predavanja "Jadranska kupališna baština", koje je dr. sc. Mirjana Kos-Nalis, ravnateljica Muzeja turizma u Opatiji, održala studentima Kulture i turizma u okviru projekta Stručnom praksom do ranog razvoja karijere.
Studenti Kulture i turizma pripremaju...
Valorizacija zajedničke europske baštine povijesnih turističkih destinacija i promišljanje održivih modela razvoja zdravstvenog i wellness turizma temeljenih na bogatoj turističkoj tradiciji bile su glavne teme online-panela „European Spas in Times of Pandemics“, održanog na Sveučilištu Jurja Dobrile u okviru HERA projekta The European Spa . Kroz izlaganja stručnjakinja uključenih na projekt: dr. Henrike Schmidt (Freie Universität Berlin), dr. Astrid Köhler (Queen Mary University of London) i Anne Cabanel (Sveučilište u Amsterdamu), studenti Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam upoznali su se s povijesnom i suvremenom perspektivom istraživanja europske turističke baštine, ali i aktualnim aktivnostima projekta na kojem konzorcij desetak uglednih europskih sveučilišta, muzeja i arhiva (sveučilišta u Amsterdamu, Berlinu, Londonu i Lundu te pulsko Sveučilište, EHTTA – Europska udruga povijesnih spa destinacija, muzeji u Sopotu i Baden-Badenu te Hrvatski muzej turizma), promišlja povijesnu ulogu i mogućnosti revitalizacije povijesnih spa destinacija kroz programe prevencije i rehabilitacije u suvremenom zdravstvenom i wellness turizmu.
Studenti Kulture i turizma istražuju...
Potencijali razvoja turizma posebnih interesa u zaštićenim područjima bili su glavna tema panela u kojem su gostujuće predavačice iz NP Brijuni sa studentima Kulture i turizma prodiskutirale aktualne globalne trendove i izazove, ali i prilike za razvoj inovativnih oblika održivog turizma koji  se temelje na bogatoj turističkoj tradiciji ovog jedinstvenog otočja.
Pulski istraživači s europskim...
Veliki izazovi s kojima se susreću kulturni i turistički sektor, europski gradovi, znanstveno-istraživačke institucije, pa i kapitalni europski programi poput Europskih prijestolnica kulture tema su posebnog broja publikacije "European Capitals of Culture - The Art of Reimagining" Sveučilišta u Galwayu. Među radovima istraživača s uglednih europskih sveučilišta, objavljenima u zborniku, koji propituju društvene promjene kojima svjedočimo te ulogu kulture u izgradnji paneuropske mreže solidarnosti je i rad "Reimagining Cultural Capital - In Search of a Virtual European Dimension" doc. dr. sc. Nataše Urošević i studenta diplomskog studija Kulture i turizma Luke Krivošića. Posebno izdanje Sveučilišne mreže Europskih prijestolnica kulture dostupno je online: https://mooreinstitute.ie/uneecc-march-2021/ .
Objavljen prvi znanstveni rad na temu...
U okviru institucijskog znanstvenog projekta "Radio za mlade u Hrvatskoj" Fakulteta za inerdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, koji je trajao od prosinca 2019. do prosinca 2020. godine, nedavno je u novom broju, vol.15, no.1 (28), 2020., znanstvenog časopisa Metodički obzori - časopis za odgojno-obrazovnu teoriju i praksu objavljen izvorni znanstveni rad " Studentski radio u Hrvatskoj - Studija slučaja emisije Malo kulture, malo turizma " u koautorstvu voditeljice projekta doc. dr. sc. Tijane Vukić i članice projektnog tima Anite Šulentić, mag. nov. to je prvi znanstveni rad u Hrvatskoj koji problematizira i istražuje studentski radio. 
Izv. prof. dr. sc. Tea Golja u...
Digitalni nomadi ne pretpostavljaju masovna turistička kretanja, uništavanje prostora, komodifikaciju, a nerijetko izbjegavaju vrh turističke sezone, željni su upoznati novu kulturu, integrirati se u društvu, educirati se. Digitalni nomadi osobe su koje su se odlučile za jedan drukčiji lifestyle koji karakteriziraju dvije snažne suprotnosti: lokacijska neovisnost i digitalna ovisnost, odnosno ovisnost o digitalnim tehnologijama i internetu. Njihov je radni prostor virtualan i sve mogu obavljati na daljinu. Tako digitalni nomadi putuju diljem svijeta istovremeno radeći na daljinu.
Predstavljanje Istarske kulturne...
Kako uspješno upravljati kulturnim sektorom u kriznim vremenima uz pomoć kulturnih strategija i politika, diskutiralo se na gostujućem predavanju županijskog pročelnika za kulturu i zavičajnost Vladimira Torbice, održanog u okviru kolegija Upravljanje kulturnom baštinom i Kulturni identitet Hrvatske .
Emitirana 12. epizoda emisije Malo...
Radio Maestral (95.4 FM) je 31. prosinca 2020. u 16 sati emitirao 12. epizodu studentske radijske emisije Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije Malo kulture, malo turizma u kojoj je tematizirana mediteranska prehrana s naglaskom na istarsku gastronomiju. Kroz emisiju su nas, kao i do sada, vodili Katarina Bratulić i Tin Katinić.
Uspješni alumni Kulture i turizma –...
Kako do tridesete godine, uz završen diplomski studij i doktorsko istraživanje u inozemstvu, pokrenuti vlastito poduzeće na drugom kontinentu, proputovati pola svijeta i istovremeno biti društveno koristan kroz volontiranje i rad s osjetljivim skupinama, ispričala nam je Bartola Mavrić, bivša studentica Kulture i turizma, koja trenutno živi i radi na relaciji Istanbul-Lagos.
Radionicom o blagdanskim običajima...
Kako se blagdani slave u raznim tradicijama i državama, od Slovenije i Makedonije, Danske i Nizozemske, Rusije i Izraela, Turske i Nigerije, saznali su studentI Kulture i turizma na radionici o blagdanskim običajima, kojom su na zabavan i poučan način, sa svojim gostima i kolegama ispratili staru godinu. U sklopu kolegija Europski identitet i Kulturni identitet Hrvatske (nositeljice Nataše Urošević), tridesetak studenata prodiskutiralo je sličnosti i razlike u blagdanskim običajima raznih europskih naroda, usporedivši tradicije dočeka Nove godine u Rusiji i Ukrajini, Hanuke – židovskog blagdana svjetlosti, pravoslavnog Badnjaka u Makedoniji te kozmopolitskog obilježavanja Božića u Istanbulu.
Svim suradnicima, a posebno Radio Maestralu, te studentima i nastavnicima našeg Sveučilišta, članovi Medijske grupe i voditeljica žele sretan Božić i Novu 2021. godinu, prije svega zdravu, a onda i punu novih prilika i plodonosnih suradnji. Želimo svima kvalitetan odmor i povratak pun snage i motivacije za nova kreativna ostvarenja. Video čestitku pogledajte na You Tubeu FITIKS-a . Sretno!
Članovi Medijske grupe sudjelovali u...
Članovi Medijske grupe FITIKS-a 17. prosinca su, u okviru institucijskog projekta FITIKS-a "Radio za mlade u Hrvatskoj" voditeljice doc. dr. sc. Tijane Vukić, sudjelovali u prezentaciji AMM Global Instituta koji je pripremila i kroz koji ih je vodila članica projektnog tima Anita Šulentić i prokuristica u toj organizaciji. Cilj je bio da studenti angažirani na studentskoj radijskoj emisiji Malo kulture, malo turizma upoznaju radijske postaje i agencije unutar AGI-ja, svakodnevni način rada na komercijalnim formatiranim radijskim postajama, radne pozicije, programska i prodajna pravila te tehnološku pozadinu rada. Budući da se radi epidemiološke situacije nije mogao realizirati studijski posjet uživo, zamijenili smo ga virtualnim obilaskom.
Studenti Kulture i turizma istražuju...
U okviru kolegija Upravljanje kulturnom baštinom , tridesetak studenata diplomskog studija Kultura i turizam upoznalo se s aktivnostima europskog HERA projekta The European Spa koji se bavi valorizacijom zajedničke europske baštine povijesnih turističkih destinacija. Nakon gostujućih predavanja voditelja projekta dr. Christiana Noacka sa Sveučilišta u Amsterdamu i dr. Mirjane Kos-Nalis, ravnateljice Muzeja turizma u Opatiji, partnera na projektu, studenti su imali priliku prodiskutirati mogućnosti istraživanja i prezentacije bogate turističke baštine hrvatskih i europskih spa destinacija kroz virtualne izložbe i studentske konferencije, na čemu će raditi u sljedećih godinu dana u sklopu priprema za finalnu konferenciju projekta, koja će se održati u Puli i na Brijunima.
Emitiranu 11. epizodu emisije Malo...
Pulski je Radio Maestral (95.4 FM) u redovnom terminu, prošlog četvrtka, 27. studenog 2020. u 16 sati, emitirao 11. epizodu studentske radijske emisije Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije Malo kulture, malo turizma. U njoj su tematizirani dijalekti u Istri, a kroz emisiju su nas, kao i do sada, vodili Katarina Bratulić i Tin Katinić. 
Dvodnevni međunarodni znanstveno-stručni skup „500 godina Flaciusa“, kojim se Sveučilište Jurja Dobrile u Puli uključilo u obilježavanje ove važne obljetnice, uspješno je zaključen dogovorom da će se "zatvaranje" u sljedećih mjesec dana iskoristiti za pripremu priloga za zbornik radova i zajedničkog istraživačkog projekta.
Stručnjaci Etnografskog muzeja Istre...
U sklopu nedavno potpisanog sporazuma o suradnji s pulskim Sveučilištem, ravnateljica Etnografskog muzeja Istre, dr. sc. Lidija Nikočević te kustosi i dokumentaristi Muzeja, Mario Buletić i Nuša Hauser, održali su gostujuća predavanja studentima Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam. Serija gostujućih predavanja dio je projekta „Stručnom praksom do ranog razvoja karijere“ koji našim studentima omogućuje da se već tokom studija upoznaju s potencijalnim budućim poslodavcima i uključe u aktualna istraživanja i projekte.
U četvrtak, 26. studenog 2020. na Radio Maestralu (95.4 FM) u 16.00 sati bit će emitirana nova epizoda emisije Malo kulture, malo turizma. U pripremi te epizode emisije sudjelovali su članovi Medijske grupe Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije. Ovaj put emisija tematizira dijalekte u Istri koja je regija čakavskoga narječja, a bogata dijalektima nastalim najviše pod utjecajem slavenskog i talijanskog jezika.
Znanstveno-stručni skup „500 godina...
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli pridružuje se svečanom obilježavanju 500. godišnjice rođenja Matije Vlačića Ilirika (1520-1575), znamenitog Labinjana, prvaka europskog humanizma i reformacije. U suorganizaciji s uglednim partnerima iz Hrvatske i inozemstva, 26. i 27. studenog na Sveučilištu Jurja Dobrile održat će se znanstveno-stručni skup „500 godina Flaciusa“, na kojem će Sveučilišna knjižnica i Narodni muzej u Labinu izložiti raritetna izdanja djela Matije Vlačića Ilirika, a nastavnici i studenti predstaviti svoja istraživanja i projekte.     ×      
Emitirana 10. epizoda emisije Malo...
Radio Maestral (95.4 FM) prošlog je četvrtka, 29. listopada 2020. u 16 sati, emitirao 10., jubilarnu studentsku radijsku emisiju Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije Malo kulture, malo turizma. U prvoj epizodi ove akademske godine, 2020./2021., tematizirana je turistička sezona Istre u 2020., a kroz temu su nas, kao i do sada, vodili Tin Katinić i Katarina Bratulić. 
Tridesetak studenata Interdisciplinarnog studija Kultura i turizma iskoristilo je lijep sunčan dan za posjet Park šumi Šijana i špilji Šandalja te obližnoj austrougarskog utvrdi San Daniele. U pratnji stručnjaka iz županijske ustanove Natura Histrica i Arheološkog muzeja Istre, upoznali su se sa zanimljivom poviješću Park šume Šijana te posjetili arheološki i paleontološki lokalitet Šandalja.
Turistička sezona 2020./21. - tema...
Nakon kraće pauze, od svibnja, Medijska grupa Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije spremna je za nove izazove i nove emisije. Tako će, u već uobičajenom terminu na valovima Radija Maestral zadnjega četvrtka ovoga mjeseca listopada, 29. 10. 2020., biti emitirana prva emisija u akademskoj godini 2020./2021. Kao i do sada, emisiju vode Katarina Bratulić i Tin Katinić. Glavna tema ovomjesečne epizode je turistička sezona Istre koja je, prema brojnim pokazateljima, bila iznimno izazovna i neuobičajena zbog izvanrednih okolnosti uvjetovanih pandemijom.
Revitalizacija starogradske jezgre ulaganjem u baštinske lokalitete, komunalnu i kulturnu infrastrukturu te umrežavanje kulturnih institucija i atrakcija u kulturne četvrti ključ su za pravilno vrednovanje jedinstvene kulturne baštine Pule, zaključak je s terenske nastave studenata prve godine diplomskog studija Kultura i turizam, koji su u okviru kolegija Upravljanje kulturnom baštinom obišli pulsku starogradsku jezgru i upoznali se s aktualnim projektima.
Specifičnosti položaja Hrvatske i Makedonije u procesu eurointegracija i aktualnih migracija bile su glavna tema rada „Bordering Europe – The Western Balkans Perspective“, koji su docentica Nataša Urošević i Erasmus studentica Ilina Gjorgjievska sa Sveučilišta u Mariboru predstavile na konferenciji „Past, Present Future – The (Im)penetrable Barriers - Borders and Migrations in History“, koja se od 15. do 17. listopada održava na našem Sveučilištu.
Iz medija: u anketi Turistički...
Sudionici UT-ove ankete Turistički barometar složni su u tome da više ništa neće moći biti kao prije, te da su ispred turizma godine neizvjesnosti, opreza, nesigurnosti i transformacija. Sudionica ankete stručne revije za turizam "Ugostiteljstvo i turizam" bila je izv. prof. dr. sc. Tea Golja.
Studenti kulture i turizma započeli...
Uz strogo pridržavanje protuepidemijskih mjera, studenti druge godine preddiplomskog studija Kultura i turizam započeli su novu akademsku godinu i nastavu iz kolegija Kulturna povijest Hrvatske i ove godine interaktivnom radionicom Stare istarske novine u Sveučilišnoj knjižnici. Viši knjižničar Ivan Kraljević predstavio je vrlo zainteresiranim studentima vrijedne knjižnične zbirke Sveučilišne knjižnice, kao i projekt digitalizacije rijetke novinske građe, nakon čega su studenti, podijeljeni u projektne timove, pretražili sačuvane primjerke starih istarskih novina na hrvatskom, talijanskom i njemačkom jeziku, koje će tokom semestra obrađivati u digitalnom obliku.
Orijentacijski dan za studente prve godine Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije  održat će 5. listopada s početkom u 12.15 u dvorani Istra, adresa Preradovićeva 1, Pula (nova zgrada FET-a), a nastava drugog dana, 6. listopada 2020. godine u mješovitom obliku, u neposrednom kontaktu i na daljinu prema rasporedu nastave koji će biti objavljen.
Za studente prve godine Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, Orijentacijski dan održat će se  5. listopada 2020 . godine u prostorima Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Točan raspored održavanja Orijentacijskog dana, uskoro će biti objavljen na stranici raspored nastave . 
Upute za online upise u jesenskom...
Dragi brucoši, budući studenti Sveučilišta Jurja Dobile u Puli, zahvaljujemo vam na odabiru studijskih programa Sveučilišta Jurja Dobile u Puli. Upisi na Sveučilištu Jurja Dobile u Puli će se provoditi online putem aplikacije Upisi UniPu. Aplikacija će biti dostupna na https://upisi.unipu.hr/ gdje će svaki korak biti opisan uputama. Više detalja možete pročitati u uputama koje smo pripremili i dostupne su putem ove poveznice: Upute za online upise
Izazovi razvoja turizma posebnih interesa u pandemijskim uvjetima bili su glavna tema konferencije europskog HERA projekta “The European Spa”, koja je, nakon prethodnih konferencija održanih u povijesnim spa destinacijama u Nizozemskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj, zbog aktualne pandemije, uspješno realizirana u virtualnom obliku.
Svim studentima koji se upisuju u prvu godinu sveučilišnih preddiplomskih studija, prvu godinu integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija i prvu godinu stručnih studija u akademskoj godini 2020./2021. u utorak, 28. srpnja 2020. godine u 12 sati, putem SMS-a, stići će obavijest o načinu korištenja AAI@EduHr korisničkih podataka i usluga Sveučilišta.
Informacije o nastavku upisa u prvu...
Daljni pristup upisima kroz aplikaciju Upisi UniPu koja je dostupna na poveznici https://upisi.unipu.hr/ bit će omogućen kandidatima koji su uplatom upisnine potvrdili namjeru upisa (nije potrebno dostavljati potvrdu o uplati).  Pristupni podatci za službeni mail i ostale usluge Sveučilišta dostavit će se putem SMS-a najkasnije u utorak, 28. srpnja 2020. 
Informacija o upisima u akademsku...
Svi pristupnici koji ostvare pravo upisa u prvu godinu sveučilišnih preddiplomskih studija, prvu godinu integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija i prvu godinu stručnih studija u akademskoj godini 2020./2021. i dobiju upisni broj od strane Središnjeg prijavnog ureda ( www.postani-student.hr ) pristupit će online upisima na odabrani studijski program na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli kroz aplikaciju za upis. 
Od 17. do 19. lipnja održana je trodnevna radionica usmjerena na razvoj inovativnog proizvoda održivog turizma temeljenog na interpretacije rudarske prirodne i kulturne baštine s naglaskom na područje Labinštine. Edukacija je dio projekta MINE TOUR , Interreg Slovenija-Hrvatska, nositelja Grada Labina. Projekt ima za cilj osmisliti prekogranični turistički proizvod koji će povezati rudarsku, prirodnu i kulturnu baštinu Labina i Litije.
Aktualna kriza predstavlja šansu za posebne oblike turizma, koji reduciraju sezonalnost i disperziraju turističku potražnju s obale prema kontinentu: to su svakako seoski i agroturizam, koji omogućuju i plasman poljoprivrednih proizvoda kroz supstituciju nepotrebnog uvoza.
Upoznavanjem s atraktivnim projektima valorizacije kulturne baštine Istre kroz posebne oblike turizma studenti druge i treće godine Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam uspješno su zaključili još jednu akademsku godinu. Izvanredna situacija koja nas je pratila ovaj semestar nije spriječila 130 studenata koji u ovom semestru slušaju kolegij Posebni oblici turizma i njihove gošće, stručnjakinje za europske projekte u kulturi i turizmu, da prodiskutiraju aktualnu problematiku i potencijale valorizacije kulturne baštine kroz održive oblike turizma koji mogu reducirati sezonalnost i ojačati lokalne ekonomije i u kriznim situacijama.
Grad Labin sudjeluje u prekograničnom projektu MINE TOUR - Aktivna zaštita i valorizacija prirodne i kulturne baštine rudnika i rudarstva za razvoj održivog turizma koji se bavi izazovom neiskorištenog turističkog potencijala rudarske baštine prirodnog spomenika rudnika Sitarjevec u Litiji (Slovenija) i spomenikom kulture (Šoht) u Labinu. Cilj projekta je aktivno očuvanje rudarske baštine kroz razvoj novih održivih prekograničnih turističkih proizvoda.
Za 9. epizodu studentske radijske emisije FITIKS-a Malo kulture, malo turizma, emitiranoj u četvrtak, 28. svibnja 2020. godine s početkom u 16 sati na Radio Maestralu, članovi Medijske grupe istraživali su putovanja, a kroz temu je vodio poznati voditeljski dvojac - Tin Katinić i Katarina Bratulić. U emisiju nas je interpretativnim čitanjem uvela Mia Putijanac interpretiravši isječak sa studentskog bloga KulTurizam.
Destinacijski menadžment u korona-krizi mora biti agilan, kreativan i djelovati svrhovito na način da se maksimalno iskoriste komparativne prednosti koje Hrvatska danas s pravom uživa. Ovdje se radi o prihvaćanju mentaliteta start-upa.
Putujte s nama uz 9. epizodu emisije...
U četvrtak, 28. svibnja 2020. na Radio Maestralu (95.4 FM) u 16 sati bit će emitirana 9. epizoda studentske radijske emisije Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije Malo kulture, malo turizma. Tema ove emisije su - putovanja. O putovanjima se oduvijek govorilo i pisalo jer su sastavni dio našega života. Tko zna, možda Vas upravo naša emisija potakne da na ovaj ili onaj način - otputujete.
Studentice diplomskog studija Kultura i turizam Nikolina Gerić, Lucija Herenčić, Hermina Maras Benassi i Ketrin Jurica na 5. Međunarodnom kongresu povijesnih gradova održanom 26.-29. ožujka 2019. u Solinu prezentirale su dva rada i rezultate vlastitih istraživanja. Mentorica je studenticama bila izv. prof. dr. sc. Tea Golja .
U okviru kolegija Posebni oblici turizma, koji u ovom semestru sluša 130 studenata druge i treće godine Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam, u sklopu teme „Budućnost turizma“ održana su gostujuća predavanja Ivane Maružin, direktorice TZ Kanfanar i Rikarda Staraja, načelnika Općine Mošćenićka Draga.
Emitirana 8. epizoda emisije Malo...
Radio Maestral (95.4 FM) prošlog je četvrtka, 30. travnja 2020. u 16 sati emitirao studentsku radijsku emisiju Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije Malo kulture, malo turizma. U 8. epizodi tematiziran je preddiplomski sveučilišni studij Jezična i kulturna medijacija, a kroz temu su nas vodili Tin Katinić i Katarina Bratulić.
Dekanica izv. dr. sc. Tea Golja i asistentica Sanja Dolenec tvrde da bi umjesto o utjecaju SARS-CoV-2 virusa na turizam, prikladnije bilo govoriti o očekivanim posljedicama njegova utjecaja. I o posljedicama je suviše rano i nezahvalno govoriti iz više razloga, ali dva se navode kao ključna: nepoznata i brzo evoluirajuća priroda ove pandemije i to što ne znamo kada će pandemija okončati. Ipak, četiri osnovne sfere utjecaja pandemije koronavirusa na turizma moraju se spomenuti, a to su socijalna, zdravstvena, ekonomska i emocionalna.
U jeku krize koja nas je sve privremeno primorala na imobilnost, o putovanjima možemo samo sanjati, pisati ili čitati. Zato posebno veseli vijest da je objavljena još jedna, posljednja post-konferencijska publikacija međunarodnog znanstvenog skupa o kulturi putovanja „Borders and Crossings“, na kojoj smo 2018. ugostili 120 kolega s uglednih sveučilišta, instituta i knjižnica iz cijelog svijeta:
Već 7 desetljeća vodeći hrvatski stručni turistički časopis "Ugostiteljstvo i turizam", informira o turizmu i na jedan način sudjeluje u njegovu razvoju. U ovogodišnjem travanjskom i po prvi puta online izdanju piše izv. prof. dr. sc. Tea Golja , dekanica Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije.
Izvanredna epidemiološka situacija nastala uslijed pandemije COVID-19 promijenila je mnogo toga, između ostalog i način studiranja. Stoga Medijska grupa FITIKS-a, u realizaciji studentske radijske emisije Malo kulture, malo turizma nastavlja s radom u virtualnom okruženju. Danas, 30. travnja 2020. na Radio Maestralu (95.4 FM) u 16 sati bit će emitirana 8. epizoda. Središnja tema je preddiplomski sveučilišni studij Jezična i interkulturalna medijacija koji je tekuće akademske godine upisao prvu generaciju studenata zbog čega smo ga odlučili detaljnije predstaviti.
Pokretanje postupka izbora...
Fakultetsko vijeće FITIKS-a na svoj 41. dopisnoj sjednici održanoj od 20. do 24. ožujka 2020. godine donijelo je Odluku o pokretanju izbora dekana/dekanice za sljedeće mandatno razdoblje te Odluku o imenovanju Povjerenstva za prikupljanje prijedloga i provođenje postupka izbora dekana/dekanice. Imenovano je Povjerenstvo za prikupljanje prijedloga i provođenje postupka izbora dekana u sastavu doc. dr. sc. Nikola Vojnović, predsjednik povjerenstva, doc. dr. sc. Tanja Habrle, članica, Sanja Dolenec, mag. oec., asistentica, članica.  
U 7. epizodi studentske radijske emisije FITIKS-a Malo kulture, malo turizma, emitiranoj u četvrtak, 27. ožujka 2020. godine s početkom u 16 sati na Radio Maestralu, članovi Medijske grupe tematizirali su – maškare, a slušatelje su, kao i inače, kroz temu vodili Tin Katinić i Katarina Bratulić.  
Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije je ovlašteni centar za provođenje PLIDA ispita.  Ispiti su priznati od Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva znanosti Republike Italije, a položeni ispit i ostvareno uvjerenje važeći su dokument o poznavanju jezika u svrhu upisa na talijanska sveučilišta ili za zapošljavanje u Italiji i zemljama EU.
Radio Maestral (95.4 FM) je prošloga četvrtka, 30. siječnja 2020. u 16 sati, prvi put ove godine emitirao studentsku radijsku emisiju Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije Malo kulture, malo turizma. U 6. epizodi istraživali smo Kringu iz dvaju aspekata – kulturološkog, budući da je svjetski poznata po legendi o vampiru i turističkog, istražujući novu turističku ponudu.     ×      
Malo kulture, malo turizma 6. put iz...
U četvrtak, 30. siječnja 2020. na Radio Maestralu (95.4 FM) u 16 sati bit će emitirana 6. epizoda studentske radijske emisije Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije Malo kulture, malo turizma. Prva ovogodišnja emisija tematizira Kringu, malo mjesto u središnjoj Istri, a uz vas će na tom putovanju biti već uigrani dvojac - Katarina Bratulić i Tin Katinić.
Poziv profesorima i studentima na...
U utorak, 21. siječnja 2020. godine s početkom u 10 sati na Fakultetu za interdisciplinarne talijanske i kulturološke studije/Facoltà di Studi Interdisciplinari, Italiani e Culturali na adresi Ronjgova 1 u dvorana 8, prof. dr. sc. Giulio Vannini, istaknuti latinist sa Sveučilišta za strance u Perugi (Italija) održat će javno predavanje pod naslovom “Scene di vita quotidiana nella letteratura latina”.
Pozivaju se zainteresirani studenti svih godina sa svih studijskih programa Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije da se pridruže Medijskoj grupi FITIKS-a u radu na studentskoj radijskoj emisiji "Malo kulture, malo turizma". Emisija se producira u suradnji s pulskim Radio Maestralom (95,4 FM) svakog posljednjeg četvrtka u mjesecu s početkom u 16.00 sati. 
S iznimnim zadovoljstvom pozivamo Vas na predavanje norveškog slavista i akademika Sveina Mønneslanda, koje će se održati 10. prosinca 2019. (utorak) u 17 sati u Svečanoj dvorani "Tone Peruško" , Ronjgova 1, 2. kat). Predavanje će moderirati prof. dr. sc. Robert Matijašić i doc. dr. sc. Nataša Urošević, a organizirano je kao redovita mjesečna Tribina Odsjeka za povijest u suorganizaciji s Odsjekom za kulturu i turizam Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije.
Dekanica FITIKS-a donijela je Odluku  o održavanju nastupnog predavanja pristupnika za izbor u naslovno nastavno zvanje lektora iz područja humanističkih znanosti, polje filologija, grana romanistika za kolegij engleski jezik i kultura te prevođenje na Fakultetu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije - Facoltà di Studi Interdisciplinari, Italiani e Culturali. Anita Stipić, sveučilišna specijalistica konferencijska prevoditeljica za hrvatski jezik (A-jezik) i engleski (B-jezik) te diplomirani učitelj s pojačanim predmetom engleski jezik održat će nastupno predavanja u četvrtak, 12. prosinca 2019., u 16.45 sati, dvorana 28/4 na temu „Problemsko prevođenje – od prakse do teorije (Teasers: from screens to dreams)“.
Nastupno predavanje Tee Sinčić na...
Dekanica FITIKS-a donijela je Odluku  o održavanju nastupnog predavanja pristupnika za izbor u naslovno nastavno zvanje lektora iz područja humanističkih znanosti, polje filologija, grana romanistika za kolegije talijanskog jezika i kulture te prevođenje na Fakultetu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije - Facoltà di Studi Interdisciplinari, Italiani e Culturali. Tea Sinčić, mag. specijalističkog i konferencijskog prevođenja održat će nastupno predavanja u srijedu, 11. prosinca 2019., u 12.45 sati, dvorana 8 na temu „La cultura italiana attraverso l'alimentazione“.
Uloga zajedničke europske kulturne povijesti i baštine u razvoju elitnih destinacija zdravstvenog turizma bila je glavna tema projektne konferencije „Spas as Common European Cultural Heritage“, koja je održana u Baden-Badenu, Njemačka, od 5. do 7. studenog 2019. godine.
Razvoj kulturnih politika koje potiču rast kulturnih i kreativnih industrija u Istri te razvoj kreativnih klastera i kulturnog poduzetnišva bile su glavne teme konferencije „Suvremeni trendovi – od kreativnih klastera do umjetnika poduzetnika“ koja se 13. i 14. studenog održala u Labinu. Na skupu koji je okupio predstavnike kulturnog i kreativnog sektora iz cijele Hrvatske, u sklopu redovne terenske nastave sudjelovali su i studenti treće godine preddiplomskog i prve godine diplomskog studija Kultura i turizam, koji se temama konferencije (kulturne politike, sudionički modeli upravljanja, kreativni gradovi, revitalizacija industrijske baštine kroz kreativne klastere) bave na nekoliko kolegija. 
Obavještavaju se studenti prve godine studija da su dužni, u terminu koji je objavljen na internetskim stranicama Sveučilišta, pristupiti obaveznom sistematskom pregledu  u zgradi ZZJZ IŽ u Puli, Nazorova 23  od 15 sati. Studenti koji ne obave zdravstveni pregled neće moći upisati narednu godinu studija.
Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije je ovlašteni centar za provođenje PLIDA ispita.  Ispiti su priznati od Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva znanosti Republike Italije, a položeni ispit i ostvareno uvjerenje važeći su dokument o poznavanju jezika u svrhu upisa na talijanska sveučilišta ili za zapošljavanje u Italiji i zemljama EU.
Kako je bilo u zlatnim godinama na Brijunima, tko je tamo dolazio, kakav je bio tadašnji kulturno-umjetnički život moglo se saznati zahvaljujući znanstvenom skupu posvećenom velikom vizionaru i na neki način, spasitelju otoka. Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije pulskog Sveučilišta upriličili su na Brijunima i u pulskoj Sveučilišnoj knjižnici Međunarodni znanstveni skup posvećen Paulu Kupelwieseru, a upravo zahvaljujući njemu Brijuni su postali prepoznatljivo otočje u svjetskim razmjerima.
Odsjek za talijanske studije Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije poziva vas na manifestaciju XIX. Tjedan talijanskog jezika u svijetu koja će se održati u svečanoj dvorani Tone Peruško (I. M. Ronjgova 1) u petak 25. listopada 2019. s početkom u 12 sati. Na programu je predavanje profesora Giuseppea O. Longa pod nazivom Tra ragione ed emozione. Il teatro di Giuseppe O. Longo i predavanje Rosanne Bubola pod nazivom L’arte della menzogna - millennium bug.
Poziv za sudjelovanje na Okruglom...
Okrugli stol „Intervencije umjetnika u javnom prostoru – prošlost i sadašnjost, mogućnost razvoja gradova“, u organizaciji Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika - HUiU i Istarske kulturne agencije - IKA, održat će se  15. listopada 2019. od 17 do 20 sati u konferencijskoj dvorani Park Plaza Histrije u Puli.  
Dekanica FITIKS-a donijela je Odluku o održavanju nastupnog predavanja pristupnice za izbor u znanstveno-nastavno zvanje docenta iz područja humanističkih znanosti, polje filologija, grana romanistika na Fakultetu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije - Facoltà di Studi Interdisciplinari, Italiani e Culturali, neodređeno vrijeme na puno radno vrijeme dr. sc. Tanje Habrle, a održat će u srijedu, 16. listopada 2019., u 13.15 sati, dvorana 28/4, na temu „Autrici donne sotto la maschera di uno pseudonimo maschile. Alcuni approcci per rivelare il genere degli autori attraverso l'analisi dell'opera di Bruno Sperani“.
Akademska godina 2019./2020. započinje u utorak, 1. listopada Orijentacijskim danom u 11 sati (Svečana dvorana “Tone Peruško”, I. Matetića Ronjgova 1/II), a nastava u srijedu, 2. listopada prema rasporedu nastave . 
Odlukom dekanice odobren je dodatni...
Dekanica FITIKS-a donijela je Odluku o dodatnom ispitnom roku u akademskoj godini 2018./2019. kojom se odobrava dodatni ispitni rok za polaganje ispita na studiju Talijanskog jezika i književnosti i studijima Kulture i turizma.
Docentica Nataša Urošević i studentica diplomskog studija Kulture i turizma Danijela Grubišić sudjelovale su kao jedine predstavnice Hrvatske na konferenciji „TOURISM AND GLOBAL CIRCULATIONS: EMERGING ISSUES AND RESEARCH APPROACHES“ UNESCO-ve katedre „Turizam, kultura i razvoj“ (Tourism, Culture, Development) na prestižnom sveučilištu Panthėon-Sorbonne u Parizu.
Poštovani promoventi/ce Fakulteta, pozivamo vas na svečanu promocija studenata FITIKS-a 23. rujna 2019. godine u Nacionalnom parku Brijuni, na otoku Veliki Brijun. Očekivano vrijeme početka svečanosti promocije je 11 sati na lokaciji Stara maslina. Želimo da zasluženo uživate u ovom svečanom trenutku i osjetite djelić našeg iskonskog Raja - Brijuna!
Dana 23. srpnja 2019. godine Ured za partnerstvo i projekte posjetila je gospođa Evelina Deyneka kao predstavnica IESA Art & Culture School iz Pariza. Voditeljica Ureda za partnerstvo i projekte, dr. sc. Ivona Peternel, te dekanica Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, izv. prof. dr. sc. Tea Golja, ugostile su gospođu Deyneka. 
Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije je uoči zadnjeg roka maturantima za konačan odabir studijskih programa, medijima predstavio svojih atraktivnih sedam studija.
U srijedu, 12. lipnja s početkom u 10 sati prostorima Fakulteta za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" za javnost je održana početna konferencija u okviru projekta UP.03.1.1.01.0070 "Razvoj i unapređenje studijskih programa sukladno HKO-u na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli" čiji je nositelj Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. 
U sklopu projekta ArchaeoCulTour i redovne terenske nastave, studenti Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam zaključili su još jednu uspješnu akademsku godinu studijskim posjetom Rovinju i Vrsaru.
Dekanica izv. prof. dr. sc. Tea Golja i tajnica Sandra Lorenzin posjetile su partnersku ustanovu u Portu, Portugalu - Escola Superior de Hotelaria e Turismo u sklopu Erasmus programa mobilnosti. Cilj posjete bio je, pored održavanja nastave i posjete partnerskoj ustanovi, razmjena iskustva, dogovaranje mogućnosti provedbe zajedničkih međunarodnih znanstvenih istraživanja i projekata u području kulture i turizma, te promocija i predstavljanje našeg Fakulteta studentima iz Portugala.
Odsjek za talijanske studije Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije ima čast pozvati vas na predavanja koja će u utorak 21. svibnja 2019. godine od 13.15 do 17.30 sati održati prof. Francesca Malagnini sa Sveučilišta za strance u Perugi (Italija). Predavanje pod nazivom I Promessi sposi visualizzati održat će se od 13.15 do 15.45 (dvorana 7) dok će se predavanje pod nazivom L'italiano contemporaneo nei primi vent’anni del XXI secoloodržati od 15.45 do 17.30 (dvorana 28/4). Predavanja će se održati na talijanskome jeziku, a otvorena su za sve zainteresirane.
Sa zadovoljstvom najavljujemo i pozivamo vas na konferenciju i predavanje koje će profesor Giulio Vannini sa Sveučilišta za strance u Perugi (Italija) održati u srijedu, 15. svibnja 2019. u dvorani 28/5 (Ronjgova 1) prema sljedećem rasporedu: od 10 do 11 sati konferencija “L’eruzione del Vesuvio e la morte di Plinio il Vecchio” te od 11.30 do 13 sati predavanje sa studentima: “Scene di vita quotidiana nell’epistolario di Plinio il Giovane”. Radujemo se vašem dolasku i dolasku vaših studenata, Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, Odsjek za talijanske studije.
Ispit iz glotodidaktičkih i...
Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije/Facoltà di Studi Interdisciplinari, Italiani e Culturali Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli sklopio je 2018. godine Ugovor o suradnji sa Sveučilištem za strance u Sieni/Università per stranieri di Siena (Italija). Ovim Ugovorom omogućava se svim zainteresiranim nastavnicima talijanskog jezika kao L2 iz Hrvatske i drugih država Europske Unije, te iz svih ostalih država izvan Europske Unije, polaganje ispita iz glotodidaktičkih i metodoloških sadržaja poučavanja talijanskog jezika. Položenim ispitom kandidat pridobiva međunarodno priznato Uvjerenje o stečenim glotodidaktičkim i metodološkim kompetencijama talijanskog jezika za strance – Certificazione DITALS (Didattica dell’Italiano a Stranieri). Ovim dokumentom zajamčene su nove mogućnosti zapošljavanja nastavnika talijanskog jezika za strance u Europskoj Uniji kao i moguće dalje usavršavanje pri centru DITALS u svrhu polaganja ispita za pridobivanje Uvjerenja DITALS – DITALS BASE (DITALS osnove), DITALS I LIVELLO (DITALS I razina) i DITALS II LIVELLO (DITALS II razina).
Sa zadovoljstvom najavljujemo predavanje doc. dr. sc. Sandre Mardešić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu na temu "Kvaliteta prijevoda turističkih tekstova". Predavanje će se održati u petak, 26. travnja, s početkom u 11.30 sati u Dvorani Slavka Zlatića, na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli (I. M. Ronjgova 1.). Predavanje organizira Regionalni aktiv HDPL Pula i Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije. Radujemo se vašem dolasku!
Održivo upravljanje i prezentacija arheološke baštine Istre  kroz kulturni turizam bile su glavne teme izlaganja doc. dr. sc. Nataše Urošević na UNESCO-UNITWIN konferenciji „Vrijednost baštine u turizmu“ , koja je održana od 8. do 12. travnja na KU Leuven u Belgiji.
Nastavnici Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije su, tijekom ožujka, u raznim medijima predstavili aktualni rad naše sastavnice te nove sveučilišne preddiplomske studijske programe - jednopredmetni Jezična i interkulturalna medijacija te dvopredmetni Kultura i turizam i Talijanski jezik i kultura. Budući da je u tijeku razdoblje u kojemu se srednjoškolci odlučuju za izbor studija, namjera je bila javnost informirati o mogućnosti izbora ovih, u Hrvatskoj, prvih studijskih programa tih kvaliteta. Izdvajamo najzanimljivije.
Iz medija: Predstavljen jedinstveni...
Izv. prof. dr. sc. Andrea Matošević predstavio je javnosti novi studijski program Jezična i interkulturalna medijacija, preddiplomski sveučilišni studij koji će se izvoditi na Fakultetu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. To je prvi akreditirani studij te vrste u Hrvatskoj, a program objedinjuje studij dva i više jezika, usmjeren ne samo na učenje jezika, već i na interkulturne studije. Program je osmišljen sa željom da se obrazuju budući prevoditelji engleskog i talijanskog jezika koji bi ujedno bili i interkulturalni medijatori.
U četvrtak, 28. veljače s početkom u 16 sati na Radio Maestralu, emitirana je druga epizoda radijske emisije FITIKS-a Malo kulture, malo turizma . Voditelji emisije bili su Ivana Ivanušec i Nikola Dubroja, a središnja tema - kulturna baština i fortifikacije. U prvome bloku Pun studio novosti donosimo tek dvije, po sudu uređivačkog tima emisije, najvažnije vijesti jer smo emisiju, iznimno, dodatno posvetili sadržaju međunarodne znanstvene monografije o kulturnoj baštini i održivom turizmu o kojoj smo željeli da naši slušatelji saznaju više. Jedna od odabranih vijesti je najava odlaska glazbenih festivala Outlook i Dimensions iz Pule i okolice, a druga posjećenost ovogodišnje Noći muzeja, nacionalne manifestacije koja se, već tradicionalno, 14. put održala 1. veljače.  
Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije/Facoltà di Studi Interdisciplinari, Italiani e Culturali Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli sklopio je 2018. godine Ugovor o suradnji sa Sveučilištem za strance u Sieni/Università per stranieri di Siena (Italija). Ovim Ugovorom omogućava se svim zainteresiranim nastavnicima talijanskog jezika kao L2 iz Hrvatske i drugih država Europske Unije, te iz svih ostalih država izvan Europske Unije, polaganje ispita iz glotodidaktičkih i metodoloških sadržaja poučavanja talijanskog jezika.  
Poštovani budući studenti FITIKS-a, započele su prijave željenih studijskih programa. Mi vam nudimo zanimljive studijske programe iz područja humanističkih ili kombinacije humanističkih i društvenih područja znanosti.
Počinje emitiranje radijske...
Radijska grupa FITIKS-a vam sa zadovoljstvom najavljuje da od četvrtka, 31. siječnja 2019., na Radio Maestralu (95.4 FM) možete jednom mjesečno poslušati polusatnu studentsku radijsku emisiju Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije "Malo kulture, malo turizma". Prva epizoda će biti emitirana u 17 sati.
Zadovoljstvo nam je pozvati sve studente i ostale zainteresirane da nam se pridruže na gostujućem predavanju koje će se održati u ponedjeljak, 28. siječnja 2019. s početkom u 10 sati u dvorani 202.
Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije/Facoltà di Studi Interdisciplinari, Italiani e Culturali Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli sklopio je 2018. godine Ugovor o suradnji sa Sveučilištem za strance u Sieni/Università per stranieri di Siena (Italija). Ovim Ugovorom omogućava se svim zainteresiranim nastavnicima talijanskog jezika kao L2 iz Hrvatske i drugih država Europske Unije, te iz svih ostalih država izvan Europske Unije, polaganje ispita iz glotodidaktičkih i metodoloških sadržaja poučavanja talijanskog jezika. Položenim ispitom kandidat pridobiva međunarodno priznato Uvjerenje o stečenim glotodidaktičkim i metodološkim kompetencijama talijanskog jezika za strance – CertificazioneDITALS (Didattica dell’Italiano a Stranieri).
Zadovoljstvo nam je pozvati sve studente i ostale zainteresirane da nam se pridruže na gostujućem predavanju "Menadžment kamping usluga i trendovi u kampingu" kojeg Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije organizira u suradnji s Kamping udruženjem Hrvatske (KUH), a održat će se 19. prosinca 2018. u prostoru "Stanice 55" na adresi Preradovićeva 1 s početkom u 17 sati.
Gostujuće predavanje doc. dr. sc....
Pulski aktiv Hrvatskoga društva za primijenjenu lingvistiku u suradnji s Fakultetom za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije sa zadovoljstvom najavljuje i poziva vas na predavanje doc. dr. sc. Kristine Cergol Kovačević s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu pod nazivom Roboti kao nastavno sredstvo.
Na Fakultetu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, u četvrtak, 29. studenog 2018. održat će se gostujuće predavanje voditeljice ljudskih resursa Maistra Hospitality Group, gđe. Tine Turk Lupieri na temu " Predstavljanje Maistra Hospitality Group, procesi selekcije i programi razvoja karijere ". Pozivamo sve studente da se odazovu ovom korisnom predavanju. Predavanje započinje u 16.20 sati u dvorani Istra. 
U četvrtak, 22. studenog 2018. godine, naša asistentica Sanja Dolenec, gostovala je i održala predavanje na prestižnom Sveučilištu Greenwich (London, Ujedinjeno Kraljevstvo). Bila je to iznimna prilika da se studentima Greenwicha predstavi naše Sveučilište Jurja Dobrile u Puli te Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije.
Više od 150 sudionika s isto toliko sveučilišta, istraživačkih centara, instituta i knjižnica iz cijelog svijeta, nakon četiri dana intenzivnog rada u 40 sekcija i tri inspirativna plenarna izlaganja uglednih profesora, studijskih posjeta Brijunima, Puli, Rovinju i Poreču, složilo se - dosad najveća i najbolja konferencija, na najljepšem mogućem mjestu, u Nacionalnom parku Brijuni. "Prekrasna priroda, nevjerojatno bogata povijest i jedinstvena kulturna baština... Vraćamo se prvom prilikom u Istru i Hrvatsku", samo su neke od poruka s društvenih mreža, na kojima vrhunski svjetski istraživači, iskusni i mladi znanstvenici, književnici, putopisci i novinari ovih dana ostavljaju svoje dojmove po povratku s obljetničkog skupa na kojem je proslavljeno 20 godina multidisciplinarne međunarodne konferencije "Borders and Crossings".
U sklopu obilježavanja Europske godine kulturne baštine,  u ponedjeljak, 15. listopada u 16 sati u buzetskoj Gradskoj vijećnici održat će se promocija znanstvene monografije "Models of Valorisation of Cultural Heritage in Sustainable Tourism/Modeli valorizacije kulturne baštine u održivom turizmu". Publikaciju, koja je rezultat međunarodne suradnje na projektima valorizacije zajedničke europske baštine, predstavit će recenzentice, prof. dr. sc. Daniela Angelina Jelinčić, znanstvena savjetnica Instituta za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba i izv. prof. dr. sc. Ksenija Vodeb sa Fakulteta za turistične studije – Turistica, Univerza na Primorskem, Portorož, urednice izv. prof. dr. sc. Kristina Afrić Rakitovac i doc. dr. sc. Nataša Urošević te predstavnici međunarodnog tima 22 autora:  arhitekata, konzervatora, povjesničara umjetnosti, muzeologa, ekonomista, sveučilišnih profesora, ICOMOS-ovih eksperata i stručnjaka za europske kulturne politike i programe iz Hrvatske, Italije, Austrije, Njemačke i Poljske.
Natječaj je otvoren od 1. listopada do 31. listopada 2018., a nastava počinje 16. studenog 2018. godine, prema rasporedu koji će biti postavljen naknadno na internetskim stranicama Fakulteta. U nastavku preuzmite natječaj te prijavnicu...
Akademska godina 2018./2019. započinje u ponedjeljak, 1. listopada 2018., Orijentacijskim danom u 11sati (Svečana dvorana “Tone Peruško”, I. Matetića Ronjgova 1/II), a nastava u utorak, 2. listopada 2018., prema rasporedu nastave .
Fakultetsko vijeće FITIKS-a donijelo je odluku o održavanju nastupnog predavanja pristupnika za izbor u nastavno zvanje i na radno mjesto višeg predavača, područje društvenih znanosti, polje sociologija, grana posebne sociologije dr. sc. Edgara Buršića na temu "Društvene promjene i obrazovanje: uvod u sociologiju odgoja i obrazovanja" koje će se održati 2. listopada 2018. godine u 16.20 sati (dvorana 4).
Odsjek za Kulturu i turizam Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije/Facoltà di Studii Interdisciplinari, Italiani e Culturali  s velikim vas zadovoljstvom, u petak, 28. rujna 2018. godine s početkom u 10 sati u dvorani 28/5 (zgrada I. M. Ronjgova 1), poziva na predavanje dr. sc. Bice Cavallo (Italija), docentice matematičkih metoda iz ekonomije, financija i aktuarstva s Odjelu za arhitekturu Sveučilišta u Napulju Federico II i sa Sveučilišta Sannio iz Beneventa na aktualnu temu: " Višekriterijsko odlučivanje u kontekstu upravljanja turizmom" .
Iz medija o "Borders and...
U užoj jezgri organizacije su članovi Odsjeka za kulturu i turizam, a ovo je i prilika da se obilježi 10. godišnjica interdisciplinarnog studija kulture i turizma koji je vrlo uspješno zaživio na našem Sveučilištu, a trenutno djelujemo u okviru Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, rekla je predsjednica organizacijskog odbora konferencije doc. dr. sc. Nataša Urošević.
U organizaciji Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, na Brijunima će se od 13. do 16. rujna 2018. održati međunarodna i multidisciplinarna konferencija „Borders and Crossings“. Međunarodni znanstveni skup, posvećen kulturi i povijesti putovanja, turizmu i interkulturnim prožimanjima kroz putopise organizira međunarodna istraživačka mreža sa sjedištem u Velikoj Britaniji već dvadeset godina.
Fakultet je u kolovozu dobio dopusnicu Ministarstva znanosti i obrazovanja za pokretanje novog preddiplomskog sveučilišnog studija. Rokove prijave pogledajte na http://www.studij.hr ., a više o programu i kolegijima pronađite na: https://fitiks.unipu.hr/fitiks/za_studente/nastavni_planovi Preddiplomski sveučilišni studij Kultura i turizam i Talijanski jezik i kultura (dvopredmetni) -> Izvedbeni plan nastave.
Preddiplomski sveučilišni studij...
Preddiplomski sveučilišni studij Kultura i turizam i Talijanski jezik i kultura (dvopredmetni) novi je studij na Fakultetu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije koji predstavlja jedinstvenu kombinaciju kojom se stječu znanja iz područja Kulture i turizma te znanja jednog svjetskog jezika - talijanskog jezika.  Studij se može upisati već u rujanskom upisnom roku.
Poslijediplomski specijalistički...
Područje studijskog programa su humanističke znanosti, a trajanje studija 2 semestra (60 ECTS), odnosno 3 s predsemestrom. Akademski naziv koji se stječe završetkom studija je sveučilišni specijalist hrvatsko-talijanskog prevođenja (univ. spec. philol.).
Poštovani budući studenti, u nastavku vam dajemo korisne informacije vezane za upis na naše studijske programe u rujanskom roku. Molimo vas da ih pročitate kako vam nešto važno ne bi promaknulo...  
Udruga Metamedij u suradnji s Odsjekom za dizajn vizualnih komunikacija (Umjetnička akademija u Splitu) od 16. do 19. srpnja u Društvenom centru Rojc u Puli organizira besplatnu radionicu spekulativnog dizajna pod nazivom “Nature vs. Nurture “. Radionica će se održati pod vodstvom mentorice Susane Soares.
Pozivamo studente i sve zainteresirane da se jave na poziv za provedbu anketiranja turista na plažama gradova Poreč, Novigrad i Labin (područje Rabac) u svrhu realizacije projekta INTERREG Mediteran „Models of Integrated Tourism in the MEDiterranean Plus - MITOMED+ (Modeli integriranih oblika turizma na Mediteranu plus) koji provodi Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču. Vrijeme provedbe anketiranja je fleksibilno, krajem lipnja te tijekom srpnja i kolovoza.
O transmodernom turizmu i promjenama koje on nosi, o značaju ekonomije dijeljenja u turizmu i važnosti inovacija i kreativnosti u dizajniranju novih turističkih doživljaja koji mijenjaju postojeći turistički model, raspravljalo se na konferenciji koju su zajednički organizirali Sveučilište u Kazanu i Sveučilište u Puli. Prva je ovo aktivnost proizašla iz suradnje dviju visokoškolskih obrazovnih ustanova, a temeljem nedavno potpisanog Općeg sporazuma o suradnji.
Regionalni aktiv Hrvatskoga društva za primijenjenu lingvistiku Pula ima posebnu čast pozvati vas na predavanje pod nazivom Hrvatski jezični sadržaji na mreži dr. sc. Milice Mihaljević, znanstvene savjetnice u trajnome zvanju s Odjela za hrvatski standardni jezik Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Predavanje će se održati 4. lipnja 2018. u 13 sati u Dvorani Slavka Zlatića Sveučilišta Jurja Dobrila u Puli (I. M. Ronjgova 1).
Hrvatsko društvo konferencijskih prevoditelja u suradnji s Fakultetom za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli poziva vas na interaktivno predavanje Profesionalna etika i standardi konferencijskog prevođenja. Predavanje će se održati 21. svibnja 2018. u 14 sati u dvorani br. 28/5.
U Novinarskom domu u Zagrebu, u utorak 9. svibnja, predstavljena je znanstvena monografija "Od novinara do novinarstva – Studija novinarskih vještina" Tijane Vukić, docentice komunikologije s Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.
Ljetna škola namijenjena je studentima koji se zanimaju za književnost i književno prevođenje. Za sudjelovanje je potrebno izvrsno poznavanje hrvatskog i njemačkog jezika. Prijave su moguće do 1. lipnja 2018. isključivo mailom na:  dijana.tocknerglova@univie.ac.at
Ljetna škola namijenjena je studentima koji se zanimaju za jezik, pravo i prevođenje. Za sudjelovanje je potrebno izvrsno poznavanje hrvatskog i njemačkog jezika. Prijave su moguće do 1. lipnja 2018. isključivo mailom na:  dijana.tocknerglova@univie.ac.at
Prošli je petak, 27. travnja, na 4. Sajmu zdravog života i ljepote u Hotelu Park Plaza Histria u Puli u organizaciji Strukovne škole Pula i Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, predstavljen prvi broj školskog časopisa Strukovne škole Pula "Žuti list". U projektu realizacije novog izdanja školskog lista Strukovne škole Pula, a na inicijativu knjižničarke Ane Šarčević, sudjelovala je i nastavnica našeg Fakulteta, komunikologinja doc. dr. sc. Tijana Vukić.
U okviru terenske nastave iz kolegija Kulturne rute, studenti prve godine diplomskog studija Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam posjetili su t.d. Maistra d.d. Rovinj, eko-muzej Batana u Rovinju te sudjelovali na radionici uključivanja dionika lokalne zajednice u procese participativnog upravljanja u općini Vrsar u okviru projekta ArchaeoCulTour.
U okviru tema iz kolegija Praktikum i Društveno odgovorno poslovanje, u utorak je, od 17.30 do 18.30 u dvorani 202 Nove zgrade Fakulteta za  ekonomiju i turizam Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, novi glavni urednik istarskog dnevnog lista Glasa Istre, Robert Frank, održao gostujuće predavanje za pedesetak studenata studijskih programa Kultura i Turizam te Talijanski jezik i književnost Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije. Svrha predavanja bila je predstaviti mogućnosti suradnje između Fakulteta i Glasa Istre. 
Studenti treće godine preddiplomskog studija i prve godine diplomskog studija u sklopu nastave iz kolegija Održivi razvoj turističkih destinacija, odnosno Društveno odgovorno poslovanje u kulturi i turizmu, imali su jedinstvenu priliku slušati o implementacija znanja iz navedenih kolegija u praksi. Dekanica i nositeljica navedenih kolegija, izv. prof. dr. sc. Tea Golja ugostila je 11. travnja 2018. pročelnicu Upravnog odjela za turizam gđu. Nadu Prodan Mraković i koordinatoricu projekta MITOMED+ iz Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča.
Pulski aktiv Hrvatskoga društva za primijenjenu lingvistiku u suradnji s Fakultetom za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije sa zadovoljstvom najavljuje i poziva vas na predavanje Nicolasa Lamoure s Instituta za romanske jezike i književnost sa Sveučilišta Goethe Universität iz Frankfurta (Njemačka) pod nazivom D° ellipsis in D>N>&>N structures: Evidence from a micro-variation in (Standard) Italian. Predavanje će se održati u srijedu 4. travnja 2018. s početkom u 11:30 sati u Dvorani 28/5, na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, I. M. Ronjgova 1.
Iz medija o uspjehu studentica...
Turbulentno, nesigurno i teško predvidljivo okruženje pojedince i tvrtke „tjera“ na improvizaciju i „skretanje“ s već postojećih načina djelovanja i poslovanja. Jedini pravi način za pronalaženje tržišnih prilika je promatranje i prognoziranje trendova te analiza nedavnih događaja. Nova tržišna niša našeg turizma prepoznata je u profilu turista koji putuju s psima i nisu ih spremni ostavljati same za vrijeme odmora.
Regionalni aktiv Hrvatskog društva za primijenjenu lingvistiku Pula i Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije pozivaju vas na predavanje "Synchronic and diachronic position of abbreviations and the compilation of a dictionary of abbreviations" doc. dr. sc. Mojce Kompara s Fakulteta za matematiku, prirodne znanosti i informacijske tehnologije Sveučilište na Primorskem (Slovenija) 26. ožujka 2018. godine u 13.30 sati (Dvorana 28/5, Sveučilište Jurja Dobrila u Puli, Ivana Matetića Ronjgova 1). Radujemo se vašem dolasku!
Pulski aktiv Hrvatskoga društva za primijenjenu lingvistiku sa zadovoljstvom najavljuje i poziva vas na predavanje izv. prof. dr. sc. Renate Šamo s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu pod nazivom (Anti)mentalizam u lingvistici i pristup čitanju na materinskom i stranom jeziku. Predavanje će se održati u ponedjeljak 19. ožujka 2018. s početkom u 12.30 sati u Dvorani Slavka Zlatića, na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, I. M. Ronjgova 1.
Šesto po redu međunarodno studentsko natjecanje Adria Student Innovation Contest (ASIC) 2018 u organizaciji Adria Hotel Forum-a (AHF) održano je 13. veljače u sklopu jedne od vodećih hotelsko-investicijskih konferencija u Europi koja se održava u Zagrebu u hotelu Sheraton (14.- 15. veljače 2018). Adria Hotel Forum okuplja stručnjake najvećih svjetskih hotelskih i investicijskih kompanija.
Dragi studenti, želimo Vas obavijestiti da je Istarska županija pokrenula e-savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Regionalnom programu za mlade Istarske županije. Pozivamo vas da se uključite kroz davanje prijedloga. Svaki vaš prijedlog razmotrit će se.
Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije želi sretne blagdane svim djelatnicima, studentima i suradnicima. La Facoltà di Studi Interdisciplinari, Italiani e Culturali porge a tutti i Suoi dipendenti, studenti e collaboratori i migliori auguri di Buone Feste.
Od 13. do 16. rujna 2018. na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, Fakultetu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, održat će se konferencija „Borders&Crossings“ . Međunarodni znanstveni skup, posvećen kulturi i povijesti putovanja, turizmu i interkulturnim prožimanjima kroz putopise organizira međunarodna istraživačka mreža sa sjedištem u Velikoj Britaniji već dvadeset godina. Pozivamo sve zainteresirane istraživače da se pridruže obilježavanju jubilarne obljetnice konferencije u rujnu 2018. u Puli i na Brijunima.
Obavještavaju se studenti prve godine studija da su dužni, u terminu koji je objavljen na internetskim stranicama Sveučilišta, pristupiti obaveznom sistematskom pregledu  u zgradi ZZJZ IŽ u Puli, Nazorova 23  od 15 sati. Studenti koji ne obave zdravstveni pregled neće moći upisati narednu godinu studija. Raspored se nalazi na internetskoj stranici: UNIPU.HR > Studenti > Raspored sistematskih pregleda
Dekanica Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, donijela je odluku  o održavanju nastupnih predavanja za izbor u naslovno znanstveno-nastavno zvanje docenta iz znanstvenog područja društvenih znanosti, polje ekonomija, grana organizacija i menadžment:
Najava gostujućeg predavanja prof....
Odsjek za talijanske studije Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije sa zadovoljstvom najavljuje i poziva vas na predavanje „ I giovani tra socialità e spazio pubblico: relazioni, usi mediali e idee della politica“  koje će u utorak 7. studenoga 2017. godine s početkom u 12 sati održati profesor Rolando Marini  sa Sveučilišta za strance u Perugi .   Predavanje će se održati u dvorani 28/4 (I. M. Ronjgova 1).
Jučer su naše Sveučilište posjetili predstavnici Sveučilišta u Kazanu (Kazan Innovative University - IEML) prorektorica za znanost i nastavu prof. dr. sc. Yulia L. Kamasheva, prorektorica za ekonomske odnose i strateški razvoj prof. dr. sc. Liliya V. Vorontsova i voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Ekaterina Vracheva. Gošće su primili prorektorica za studente, obrazovne programe i suradnju prof. dr. sc. Nevenka Tatkovic, prorektor za međunarodnu suradnju, inovacije i transfer tehnologije prof. dr. sc. Valter Boljunčić, prof. dr. sc. Rita Scotti Jurić i izv. prof. dr. sc. Tea Golja s Odjela za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije.
Jedna od vodećih tvrtki u davanju...
Jedna od vodećih tvrtki u davanju jezičnih usluga u regiji, IOLAR, gostovat će u četvrtak 26. listopada na Odjelu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Gostujuće predavanje započinje u 13h, a održava se u dv. 28/4 u sklopu kolegija Noviji trendovi u prevoditeljstvu.
Tjedan talijanskog jezika u svijetu:...
Pozivamo sve zainteresirane na predavanje profesora Filippa Salvatorea koje će se održati u svečanoj dvorani Tone Peruško (I. M. Ronjgova 1) 16. listopada 2017. u 12 sati, a povodom Tjedna talijanskog jezika u svijetu.
Tomislav Levak, mag. cult., asistent Odjela za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, održat će gostujuće predavanje na Preddiplomskom i Diplomskom sveučilišnom studiju Odjela za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Predavanje će se održati u okviru nastave kolegija Engleski jezik (prof. Sunčana Tuksar), 9. listopada 2017. godine, od 10 do 11.30 sati, u dvorani 302 zgrade FET-a. Tomislav Levak predavat će na temu DEFINITIONS AND TYPES OF COMMUNICATION AND PUBLIC SPEECH – BASIC THEORY AND PRACTICAL EXAMPLES, iz svojeg užeg nastavnog područja na matičnoj ustanovi.
Zbog upisa u više godine studija, tijekom rujna mjeseca, izmijenjeno radno vrijeme Ureda za studente i obrazovne programe bit će kako slijedi: PONEDJELJAK, UTORAK, ÄŒETVRTAK: 8,30 – 10,30 i 11,30...