NOVOSTI FITIKS:

UNWTO Affiliate Member


U okviru tema iz kolegija Praktikum i Društveno odgovorno poslovanje, u utorak je, od 17.30 do 18.30 u dvorani 202 Nove zgrade Fakulteta za  ekonomiju i turizam Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, novi glavni urednik istarskog dnevnog lista Glasa Istre, Robert Frank, održao gostujuće predavanje za pedesetak studenata studijskih programa Kultura i Turizam te Talijanski jezik i književnost Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije. Svrha predavanja bila je predstaviti mogućnosti suradnje između Fakulteta i Glasa Istre. 

Novina Glas Istre u fazi je promjene uređivačke koncepcije, pogotovo njena online izdanja, kojom se, između ostaloga, stremi mladima kao ciljnoj skupini. Polazi se od činjenice da studenti, koji se danas u najvećoj mjeri koriste elektroničkim masovnim medijima, posebno internetom i društvenim medijima, u planiranju novog sadržaja ovoga regionalnog dnevnika mogu biti koristan izvor informacija o medijskim interesima mlađe publike i za njih najprihvatljivijih oblika prezentacije. 

U tom smislu, tri su ključna rezultata jučerašnje diskusije: studenti (mladi) čitaju različite vrste sadržaja i informiraju se iz različitih izvora; premda preferiraju kraće novinarske forme, nikako ih se ne treba podcijeniti jer ima i onih koji redovito prate politička i druga društveno važna događanja pa uspoređuju medijski sadržaj iz više izvora i pristupaju mu kritički; nedostaje referentno mjesto, koje bi na dnevnoj razini u obliku kratkih informacija (mjesto, vrijeme, događaj) objedinjavalo najave budućih događanja u Puli i Istri, neovisno o interesu i dobnim skupinama.    

Osim toga, zbog povećanog opsega novinarskog posla u ljetnim mjesecima, Glas Istre već sada traži određeni broj studenata da pridruži timu Glasa Istre i svojim radom, reguliranim studentskim ugovorom, doprinesu realizaciji nove uređivačke politike i kreiranju sadržaja za mlade. Odabrani će studenti imati priliku upoznati cjelokupan proces izrade sadržaja za novine, dobiti stručnu poduku o novinarskom poslu i odlaziti na teren s mentorima - zaposlenim novinarima.

U planu je i potpisivanje sporazuma o suradnji između Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije i Glasa Istre kojim će se studentima omogućiti i odrađivanje stručne prakse u ovom obliku. 

 

Popis obavijesti