O transmodernom turizmu i promjenama koje on nosi, o značaju ekonomije dijeljenja u turizmu i važnosti inovacija i kreativnosti u dizajniranju novih turističkih doživljaja koji mijenjaju postojeći turistički model, raspravljalo se na konferenciji koju su zajednički organizirali Sveučilište u Kazanu i Sveučilište u Puli. Prva je ovo aktivnost proizašla iz suradnje dviju visokoškolskih obrazovnih ustanova, a temeljem nedavno potpisanog Općeg sporazuma o suradnji.

Tema ovogodišnje konferencije je: „Transmodernity in Tourism: New Challenges For Tourism Development“. Na konferenciji su svoje radove i rezultate istraživanja, između ostalih, izlagali profesori i znanstvenici sa Sveučilišta u Kazanu i Sveučilišta u Puli. Tako su svoje radove prezentirale doc. dr. sc. Iva Slivar, Sanja Dolenec, mag.oec. i izv. prof. dr.sc. Tea Golja s našeg Sveučilišta u Puli. Konferencija ima međunarodni Programski i Organizacijski odbor, a najbolji radovi bit će objavljeni u Znanstvenoj monografiji. Važno je reći da je konferencija jedan od prvih rezultata provođenja međunarodnog znanstveno-istraživačkog projekta kojega su ove dvije partner-ustanove pokrenule, a sve nedugo nakon formalnog potpisivanja Općeg ugovora u suradnji. Riječ je o multidisciplinarnom istraživanju koji uključuje istraživače, znanstvenike i stručnjake iz različitih područja i različitih zemalja, a srž istraživanja čine ulaganja i inovacije u turizmu i održivo upravljanje kulturnom baštinom. Pored navedenih u projekt su uključena i drugi partneri iz Argentine, Kolumbije, Srbije, Armenije, Španjolske i Italije. 

Konferenciju su otvorile rektorica Sveučilišta u Kazanu, prof. dr. sc. Asiya Timiryasova, počasna profesorica ekonomije Tatarstana i predsjedateljica Odbora za znonost pri Ministarstvu znanosti Ruske Federacije i dekanica Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, izv. prof. dr. sc. Tea Golja koja se sudionicima obratila na ruskom jeziku i pozdravila ih u ime rektora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli prof. dr. sc. Alfia Barbierija, uprave Sveučilišta, Fakulteta, prisutnih kolegica i svoje osobno ime. Ukazala je na značaj događanja ove vrste, važnost širenja znanja i iskustva, znanstvenih spoznaja, umrežavanja, poticanja konstruktivnih rasprava u području turizma sagledavajući razvoj i dinamiku ovog sektora kroz prizmu interdisciplinarnih pristupa. Zahvalila se domaćinu na iznimnoj dobrodošlici, spremnosti na suradnju i otvorenosti. Istaknula je kako vjeruje da će se upravo kroz Erasmus + program i napore Ureda za međunarodnu suradnju otvoriti nove mogućnosti zajedničke suradnje. 

Tijekom posjeta Kazanu održani su poslovni susreti s izvršnom direktoricom Udruge hotelijera Tatarstana Anastasiom Ivanovom, izvršnim direktoricama Udruge restoratera i hotelijera Ruske Federacije Marinom Buragom i Julijom Bulejko, zamjenikom ministra turizma Tatarstana Arturom Abdrashitovom i voditeljicom Ureda za razvoj turizma pri Ministarstvu turizma Anastasiom Sofinom s ciljem sagledavanja mogućnosti uspostavljanja gospodarske suradnje između dvije zemlje posebno u turizmu i poljoprivredi za što postoji veliki interes poduzetnika iz Tatarstana. Istovremeno provodila su se terenska istraživanja u suradnji s partnerom. 

Pogledajte galeriju fotografija: FITIKS@Kazan2018
Popis obavijesti