Više od 150 sudionika s isto toliko sveučilišta, istraživačkih centara, instituta i knjižnica iz cijelog svijeta, nakon četiri dana intenzivnog rada u 40 sekcija i tri inspirativna plenarna izlaganja uglednih profesora, studijskih posjeta Brijunima, Puli, Rovinju i Poreču, složilo se - dosad najveća i najbolja konferencija, na najljepšem mogućem mjestu, u Nacionalnom parku Brijuni. "Prekrasna priroda, nevjerojatno bogata povijest i jedinstvena kulturna baština... Vraćamo se prvom prilikom u Istru i Hrvatsku", samo su neke od poruka s društvenih mreža, na kojima vrhunski svjetski istraživači, iskusni i mladi znanstvenici, književnici, putopisci i novinari ovih dana ostavljaju svoje dojmove po povratku s obljetničkog skupa na kojem je proslavljeno 20 godina multidisciplinarne međunarodne konferencije "Borders and Crossings".

Međunarodni znanstveni skup posvećen kulturi i povijesti putovanja, turizmu, fenomenu transnacionalne mobilnosti i interkulturnim prožimanjima kroz putopise organizira međunarodna istraživačka mreža sa sjedištem u Velikoj Britaniji od 1998. godine. Prvu konferenciju organizirali su britanski profesori Glenn Hooper i Tim Youngs u Magee Collegeu u Derryju, a sljedeće su održane u Brestu, Versaillesu, Ankari, Birminghamu, Palermu, Nuoru na Sardiniji, Melbournu, Liverpoolu, Velikom Tarnovu u Bugarskoj, Belfastu, Kielce u Poljskoj te lani u Aberystwythu u Walesu. Zaintrigirani izlaganjem potpisnice ovog teksta o povijesti turizma na Jadranu i Brijunima, organizatori velške konferencije predložili su da se jubilarna obljetnica obilježi na Brijunima.

- Brijuni su bili pun pogodak, idealno mjesto za ovakav skup, vrlo inspirativno i bogato povijesnim asocijacijama. Na konferenciji smo čuli izvrsna izlaganja ne samo iskusnih profesora, već i mladih doktoranada, koji će imati priliku objaviti svoja istraživanja u prestižnim svjetskim publikacijama, kaže Tim Youngs, suosnivač konferencije.

Cijeli članak pročitajte na adresi:

Popis obavijesti