U sklopu projekta ArchaeoCulTour i redovne terenske nastave, studenti Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam zaključili su još jednu uspješnu akademsku godinu studijskim posjetom Rovinju i Vrsaru.

U Rovinju su obišli hotelske objekte projektnog partnera „Maistre“ te poslušali zanimljiva predavanja o strateškim smjernicama, organizacijskoj strukturi i portfelju ove velike hotelske kuće, kao i o razvoju novih destinacijskih proizvoda turizma posebnih interesa: outdoor, bike i gourmet turizma. Studentima, koje su zanimale i perspektive razvoja kulturnog turizma i održive valorizacije, prezentacije i interpretacije arheološke baštine, što je i glavna tema projekta ArcheoCulTour, predstavljene su i mogućnosti stručnog usavršavanja i zapošljavanja u Maistri. Nakon ugodne šetnje obalom od Hotela Lone i zone Monte Mulini do novog luksuznog Grand Park hotela Rovinj i ekskluzivne ACY-jeve marine s pet zvjezdica, uslijedio je posjet eko–muzeju Batana u Rovinju koji je 2016. godine upisan u UNESCO-v Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta, kao primjer dobre prakse uključenja lokalne zajednice u održivu valorizaciju lokalne tradicijske baštine. 

Pogledajte galeriju fotografija s terenske nastave.

Ugodna kratka vožnja uz Limski kanal odvela nas je do Vrsara, gdje su studenti treće godine preddiplomskog i prve godine diplomskog studija Kulture i turizma imali priliku upoznati se s lokalitetima uključenima u projekt ArchaeoCulTour, poput nalazišta Monte Ricco, s jedinstvenim pogledom na Vrsar i okolicu, uz stručno vodstvo arheologinje Katarine Gerometta. Pošto je jedan od ciljeva projekta i kreiranje inovativnih modela prezentacije i interpretacije bogate lokalne kulturne i arheološke baštine, projektni partneri iz Općine Vrsar predstavili su aktualne projekte i novu poučnu Romualdovu stazu, kao primjer dobre prakse interpretacije baštine. Obilazeći atraktivne lokalitete, poput samostana Sv. Mihovila i vidikovca na Limskom kanalu, studenti su analizirali postojeće i predlagali buduće moguće modele prezentacije i interpretacije lokalne kulturne baštine, poput interpretacijskih centara, kulturnih ruta i interaktivnih radionica. O tome je bilo riječi i na radionici koju je istraživački tim Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (izv. prof. dr. sc. Kristina Afrić Rakitovac, doc. dr. sc. Nataša Urošević i doc. dr. sc. Nikola Vojnović) suorganizirao s Općinom Vrsar i Turističkom zajednicom Općine Vrsar, s ciljem predstavljanja rezultata istraživanja stavova ključnih dionika (stručne javnosti, lokalne zajednice, turista), provedenog u okviru prve projektne godine projekta ArchaeoCulTour. Svrha radionica bila je uključivanje dionika lokalne zajednice u proces participativnog upravljanja baštinom, s ciljem promišljanja ključnih razvojnih resursa održivog kulturnog turizma i kreiranja arheoloških ruta koje će na inovativan način prezentirati i interpretirati bogatu lokalnu arheološku baštinu.

Nataša Urošević

"Projekt „ArchaeoCulTour“ (Arheološki krajolik u održivom razvoju kulturnog turizma Općine Vrsar) provodi Centar za interdisciplinarna arheološka istraživanja krajolika Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli sa suradnicima, a financiraju ga Hrvatska zaklada za znanost, Općina i Turistička zajednica Vrsar te rovinjska hotelijerska tvrtka Maistra".

Popis obavijesti