Docentica Nataša Urošević i studentica diplomskog studija Kulture i turizma Danijela Grubišić sudjelovale su kao jedine predstavnice Hrvatske na konferenciji „TOURISM AND GLOBAL CIRCULATIONS: EMERGING ISSUES AND RESEARCH APPROACHES“ UNESCO-ve katedre „Turizam, kultura i razvoj“ (Tourism, Culture, Development) na prestižnom sveučilištu Panthėon-Sorbonne u Parizu.

Na dvodnevnoj konferenciji koja je okupila pedesetak istraživača i stručnjaka iz cijelog svijeta predstavnice pulskog Sveučilišta izlagale su na temu „THE ECONOMICS OF UNIQUENESS IN CROATIAN HISTORIC TOWNS: LOOKING FOR NEW URBAN MODELS“ i predstavile istraživanje o modelima održive valorizacije i revitalizacije kulturne baštine u hrvatskim povijesnim gradovima u kontekstu ekonomije kulture. U izlaganju koje je izazvalo veliko zanimanje prisutnih kolega i vrlo angažiranu diskusiju posebno su predstavile Pulu i Šibenik kao gradove jedinstvene po izuzetno vrijednoj kulturnoj baštini, koju je moguće valorizirati, prezentirati i interpretirati kroz inovativne modele upravljanja koji uključuju sve zainteresirane dionike i stručnu javnost. Izlaganja kolega s vrhunskih sveučilišta iz cijeloga svijeta bila su podijeljena u pet tematskih sekcija i bavila su se globalnom cirkulacijom turističkih imaginarija, turističkih objekata kroz odnos tradicije i inovacija, transformacijom urbanih modela te efektima uvrštenja na UNESCO-vu listu svjetske baštine na pojedine destinacije i lokalne zajednice.

Slobodno vrijeme između sekcija sudionici su iskoristili za obilazak nedavno stradale katedrale Notre-Dame i pariških znamenitosti. Vrlo intenzivna dvodnevna konferencija završila je ugodnim druženjem uz zajednički objed, a večernji koktel iskorišten je za neformalne dogovore o nastavku suradnje na zajedničkim projektima i istraživanjima u okvirima UNESCO-UNITWIN mreže „Kultura, turizam i razvoj“.

Program skupa i sažeci dostupni su na sljedećim linkovima, a zainteresirani mogu pogledati i galeriju slika s konferencije:

Nataša Urošević

Popis obavijesti