Uloga zajedničke europske kulturne povijesti i baštine u razvoju elitnih destinacija zdravstvenog turizma bila je glavna tema projektne konferencije „Spas as Common European Cultural Heritage“, koja je održana u Baden-Badenu, Njemačka, od 5. do 7. studenog 2019. godine.

Docentica Nataša Urošević s Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam, koja predstavlja Sveučilište Jurja Dobrile na trogodišnjem europskom HERA projektu "European Spa", prezentirala je regionalna i nacionalna iskustva dobre prakse u održivoj valorizaciji vrijedne turističke baštine na radionici „Curating Spa/Resort Heritage in the 21st Century: Regional and Transnational Approaches“ te, na poziv organizatora, sudjelovala na okruglom stolu i javnoj panel raspravi „Looking for the Future in the Past? History and Heritage in Spa and Resort Development“.

Vrlo intenzivni trodnevni radni dio projektne konferencije, na kojem su ugledni europski stručnjaci, predstavnici transnacionalne mreže Europskih povijesnih lječilišta, raspravljali o mogućnostima međunarodnog umrežavanja i suradnje na valorizaciji zajedničke  baštine fokusirao se na aktualnu transnacionalnu nominaciju 11 europskih povijesnih lječilišta,  koja su već ujedinjena na zajedničkoj kulturnoj ruti Vijeća Europe, na UNESCO-vu listu. Raspravljalo se i o korištenju kulturne baštine u održivom razvoju turizma te o književnim i povijesnim reprezentacijama popularnih klimatskih, termalnih i primorskih lječilišta, od Velike Britanije, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Rusije i skandinavskih zemalja, do popularnih destinacija na Mediteranu i posebno Jadranu. Znanstveno-istraživački dio projektne konferencije popraćen je studijskim posjetima lokalnim kulturnim i znanstvenim institucijama te spa infrastrukturi, a posebno ugodno iznenađenje bilo je javno čitanje popularne spa-novele „Baba Jaga je snijela jaje“ ugledne spisateljice Dubravke Ugrešić, uz njeno  sudjelovanje i diskusiju. Sljedeća projektna konferencija održat će se u lipnju 2020. u Sopotu (Poljska), a voditelji projekta zainteresirani su da se finalna znanstvena konferencija, na kojoj će biti predstavljeni rezultati projekta i koja će uključiti zainteresirane eksperte i istraživače iz cijele Europe, održi upravo u Puli i na Brijunima.

Pogledajte galeriju fotografija s projektne konferencije:

Nataša Urošević

Popis obavijesti