Od 17. do 19. lipnja održana je trodnevna radionica usmjerena na razvoj inovativnog proizvoda održivog turizma temeljenog na interpretacije rudarske prirodne i kulturne baštine s naglaskom na područje Labinštine. Edukacija je dio projekta MINE TOUR, Interreg Slovenija-Hrvatska, nositelja Grada Labina. Projekt ima za cilj osmisliti prekogranični turistički proizvod koji će povezati rudarsku, prirodnu i kulturnu baštinu Labina i Litije.

Na radionici je sudjelovalo 20 vrlo zainteresiranih turističkih vodiča i zaposlenika javnog i privatnog sektora, a među njima su bili i naši trenutni kao i neki naši alumni studenti. Cilj radionice je da se edukacijom dionika kroz interpretaciju baštine osmisle inovativni proizvodi i načini implementacije kulturne baštine u proizvode kulturnog turizma.

Polaznici su učili o temama iz destinacijskog menadžmenta, vidjeli su primjere dobre prakse kroz projekt Istra Inspirit, ali i kroz umjetničku perspektivu jer bilo je tu umjetnika koji su pokazali vještine nastupa, govora i glume.

Manuela Hrvatin, kao nacionalna koordinatorica za RH Interpret Europe predstavila je udruženje i ciljeve Interpret Europe-a te pozvala sve zainteresirane da uče o ljepoti I značaju interpretacije baštine. Manuela Hrvatin vanjska je suradnica i redoviti gost-predavač na studiju Kultura i turizam. Nastavni plan ovog studija predviđa da studenti treće godine aktivno uče o interpretaciji kulturne baštine – kako materijalne, tako i nematerijalne.

Prenosimo utiske naših studenata:

„Na trodnevnoj edukaciji o industrijskoj baštini dobili smo teorijska i praktična znanja vrhunskih stručnjaka o mogućnostima valorizacije i prezentacije baštine kroz vođene ture i storytelling. Labinski i raški rudnici veliki su potencijal koji inovativnošću svoje ponude mogu generirati pozitivne multiplikativne učinke za čitavo područje, a industrijska baština dio je identiteta toga  područja te neiscrpno vrelo na kojemu možemo graditi turistički proizvod budućnosti. Raduje me što je na jesen predviđen jednodnevni izlet svih sudionika u rudnik Litija u Sloveniji kako bismo produbili svoje znanje i dobili nove ideje za izazove koji su pred nama nakon završetka studija.“

Hermina Maras Benassi, studentica prve godine diplomskog studija Kultura i turizam


„Trodnevna se edukacija posebno oslanjala na zainteresirane dionike s područja održivog turizma te prirodne i kulturne baštine. Odazvalo se preko 20 sudionika te je uz odlične predavače ponudila mnoštvo inspirativnosti, kreativnosti, međusobne komunikacije, razmjene iskustava, doživljaja, znanja i vještina. Radi se o interaktivnoj edukaciji koja povezuje teorijska i praktična znanja koje se može prakticirati i u drugim poljima naših života. Edukacija se održavala u polivalentnoj dvorani Gradske knjižnice Labin, ali i na terenu, odnosno ulicama Labina, gdje se kroz praktičnu primjenu sudionike poticalo na prilagođeno kreiranje turističkih proizvoda kroz storytelling izuzetne rudarske baštine. Rudarstvo ima duge korijene na Labinštini, a tu je baštinu potrebno kvalitetno revitalizirati dajući joj novi život i novi značaj. To je moguće, a upravo ovakve edukacije služe za ostvarivanje takvih ciljeva. U rujnu ili listopadu slijedi studijski posjeti Litiji, odnosno rudniku Sitarjevec. Na edukaciji me posebno dojmilo pozitivno i inspirativno okruženje, kao i želja pojedinaca za osobnim doprinosom na polju prirodne i kulturne baštine ovoga kraja. Na samom kraju, srdačno smo se rastali uz tradicionalni kovarski pozdrav SRETNO.“

Zoran Karlić, student treće godine diplomskog studija Kultura i turizam


 Pogledajte cijelu galeriju fotografija s radionice u Labinu.

Popis obavijesti