Izazovi razvoja turizma posebnih interesa u pandemijskim uvjetima bili su glavna tema konferencije europskog HERA projekta “The European Spa”, koja je, nakon prethodnih konferencija održanih u povijesnim spa destinacijama u Nizozemskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj, zbog aktualne pandemije, uspješno realizirana u virtualnom obliku.

Uz desetak projektnih partnera iz Švedske, Nizozemske, Njemačke, Velike Britanije, Španjolske i Poljske, koji su sudjelovali na projektnoj konferenciji 17. rujna, izazove s kojima se suočio hrvatski turizam u uvjetima pandemije analizirala je predstavnica našeg Sveučilišta na ovome projektu, doc. dr. sc. Nataša Urošević s Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam. Ističući kao primjer dobre prakse NP Brijuni, ukazala je kako su se hrvatske destinacije turizma posebnih interesa uspješno prilagodile izvanrednoj situaciji i ostvarile izvrsne rezultate naglašavajući lokalne posebnosti i prilagodivši se novim trendovima i motivima ‘pandemijskih’ turista – potrebi za opuštanjem od stresa i uživanju u zaštićenoj prirodi kroz sportske, rekreativne i wellness aktivnosti. NP Brijuni su posebno pohvaljeni, jer su kraću pauzu u radu ovog proljeća iskoristili za nastavak opsežnih radova na revitalizaciji infrastrukture kroz aktualne europske projekte, a pandemijskoj situaciji prilagodili su se okrećući se domaćim gostima, ne samo kroz prigodne popuste, već i osmišljavanjem inovativnih paketa turizma posebnih interesa – od vikenda nordijskog hodanja i golf turnira, do ‘šišmišarija’ i eko-turističkih doživljaja za najmlađe. Govorilo se i o jedinstvenoj tradiciji i iskustvu Brijuna u eradikaciji malarije te kulturološkim i književnim aspektima i interpretacijama pandemija kroz povijest, koje nisu zaobišle ni naše krajeve.

Europski partneri predstavili su velike izazove s kojima se susreću poznate lječilišne destinacije u Njemačkoj, Poljskoj, Italiji i Velikoj Britaniji nakon “zatvaranja” zbog pandemije. S predstavnicima udruge Europskih povijesnih lječilišta prodiskutirana je važnost specijalizacije destinacija zdravstvenog, wellness, sportskog i ekoturizma turizma u sektoru prevencije i rehabilitacije za najranjivije skupine tokom pandemije te su dogovorene aktivnosti na razvoju multimedijalnih sadržaja koji će biti objedinjeni na ‘putujućoj’ izložbi, kako bi se u klasičnom, ali i u virtualnom obliku predstavila zajednička baštinu europskih povijesnih lječilišta. Rezultati projekta s prigodnom izložbom bit će nagodinu predstavljeni na finalnoj konferenciji projekta, koja će se održati u Puli i na Brijunima, a studenti i nastavnici pulskog sveučilišta pozvani su da se uključe u aktivnosti na projektu kroz kreiranje novih sadržaja i aktivnosti vezanih za ovu zanimljivu i aktualnu temu.

O atmosferi s konferencije više u galeriji u prilogu:

 

Nataša Urošević

Popis obavijesti