Specifičnosti položaja Hrvatske i Makedonije u procesu eurointegracija i aktualnih migracija bile su glavna tema rada „Bordering Europe – The Western Balkans Perspective“, koji su docentica Nataša Urošević i Erasmus studentica Ilina Gjorgjievska sa Sveučilišta u Mariboru predstavile na konferenciji „Past, Present Future – The (Im)penetrable Barriers - Borders and Migrations in History“, koja se od 15. do 17. listopada održava na našem Sveučilištu.

Izlagačice su zainteresiranoj publici predstavile recentne rezultate istraživanja, koje studenti Interdiscipinarnog studija Kultura i turizam već deset godina godina provode u okviru kolegija Kulturni identitet Hrvatske i Europski identitet (nositeljice Nataše Urošević). Posebno su analizirani stavovi građana Hrvatske prema konceptima multikulturalizma i interkulturalizma, migracijama, odnosima sa susjedima i važnosti suradnje, pogotovo u transnacionalnim pitanjima poput migrantske krize i aktualne pandemije. Rezultati istraživanja, koje su proveli studenti Kulture i turizma, poklapaju se s rezultatima aktualnog Eurobarometra, a intenzivnija integracija te suradnja u ključnim kriznim pitanjima ključ su stabilnosti u regiji, zaključile su Urošević i Gjorgjievska.

Konferencija se nastavlja u petak i subotu 16. i 17. listopada zanimljivim izlaganjima znanstvenika i istraživača iz cijele Europe. O atmosferi skupa više u galeriji:

Program skupa dostupan je na poveznici:

Popis obavijesti