Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Revitalizacija starogradske jezgre ulaganjem u baštinske lokalitete, komunalnu i kulturnu infrastrukturu te umrežavanje kulturnih institucija i atrakcija u kulturne četvrti ključ su za pravilno vrednovanje jedinstvene kulturne baštine Pule, zaključak je s terenske nastave studenata prve godine diplomskog studija Kultura i turizam, koji su u okviru kolegija Upravljanje kulturnom baštinom obišli pulsku starogradsku jezgru i upoznali se s aktualnim projektima.

Uz stručno vođenje konzervatorice Nataše Nefat iz Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, studenti Kulture i turizma krenuli su od Arene, gdje su na terenu elaborirali jedinstvene karakteristike pulskog Amfiteatra, zahvaljujući kojima je dvaput nominiran na UNESCO-vu listu (drugi put sa starogradskom jezgrom koja je jedinstvena po iznimnoj koncentraciji antičkih spomenika). Saznali smo i zašto su nominacije povučene i koji su aktualni pristupi u postupku nominacije baštinskih lokaliteta univerzalne vrijednosti. U trendu su komparativni pristup i transnacionalne nominacije, pa su tako, uz već upisani sustav venecijanskih fortifikacija na Jadranu, uz Šibenik i Zadar, kao primjere dobre prakse upravljanja baštinom kroz europske fondove, studenti sa stručnjacima prodiskutirali i mogućnost upisivanja sličnog transnacionalnog sustava fortificiranih gradova Srednje Europe, uključujući i Pulu.

Nakon obilaska prostora Muzeja suvremene umjetnosti, kao primjera revitalizacije industrijske baštine i razgovora o aktualnim problemima muzejskih institucija, koje su zbog pandemije prešle na nove digitalne i virtualne formate, kroz šetnju starogradskom jezgrom studenti su se upoznali s ključnim izazovima konzervatorskog posla. Moderna Pula izgrađena je na antičkim temeljima, tako da svaki građevinski zahvat i investicija znače i neko novo arheološko otkriće. To pogotovo vrijedi za najveću aktualnu investiciju – obnovu venencijanskog Kaštela kroz projekt revitalizacije pulskog fortifikacijskog sustava, u okviru kojeg se na Kaštelu stvara nova muzejska četvrt. Ona će, uz novu šetnicu i lift, koji će povezati podzemne hodnike ZeroStrasse s Kaštelom, uključiti i novoobnovljeni Arheološki muzej sa spektakularnom pozornicom Malog rimskog kazališta i interaktivnim ekranom na zidu muzeja. Kad se projekti dovrše, uz nove izložbe posvećene povijesti pulskog fortifikacijskog sustava i vodi kao izvoru života drevnog grada, Puljani i njihovi gosti će napokon dobiti vrhunski opremljenu kulturnu atrakciju  na centralnom gradskom brežuljku.

O atmosferi s terenske nastave pogledajte u galeriji fotografija.

Nataša Urošević

Popis obavijesti