Opcije pristupačnosti Pristupačnost

U četvrtak, 26. studenog 2020. na Radio Maestralu (95.4 FM) u 16.00 sati bit će emitirana nova epizoda emisije Malo kulture, malo turizma. U pripremi te epizode emisije sudjelovali su članovi Medijske grupe Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije. Ovaj put emisija tematizira dijalekte u Istri koja je regija čakavskoga narječja, a bogata dijalektima nastalim najviše pod utjecajem slavenskog i talijanskog jezika.

Emisija započinje recitacijom pjesme Mate Balote Govore da nisan fin, u interpretaciji voditeljice emisije, Katarine Bratulić. Prije teorijskog osvrta na istarske dijalekte i govore na red dolaze glazbene minute koje će u ovaj put biti posvećene glezbenim brojevima na čakavskom. Prvi u emisiju stiže Šajeta i pjesma Moji koraki. Voditelji emisije, Katarina Bratulić i Tin Katinić, potom dosnose povijesno-teorijski pregled narječja, dijalekata i mjesnih govora u Istri.

U drugi blok emisije uvest će nas još jedan glazbeni broj koji je isto tako u skladu s temom emisije. Bit će to Alen Vitasović i Niš mi se ne da. U ovoj epizodi gošća emisije je prof. dr. sc. Lina Pliško, dekanica Filozofskog fakulteta u Puli čija su specijalizacija upravo istarski dijalekti, s naglaskom na govor Barbanštine. Kao znanstvenica s nama će podijeliti svoja dugogodišnja i bogata iskustva u istraživanju govora u Istri te opisati istarske dijalekte i reći kako bi se oni mogli valorizirati i očuvati.

Slušamo se u četvrtak u 16.00 sati na Radio Maestralu. Ne zaboravite podesiti svoj radijski prijemnik na  frekvenciju - 95.4 FM!

Dok čekate emitiranje, pogledajte video najavu emisije.   

Popis obavijesti