Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Stručnjaci Etnografskog muzeja Istre...

U sklopu nedavno potpisanog sporazuma o suradnji s pulskim Sveučilištem, ravnateljica Etnografskog muzeja Istre, dr. sc. Lidija Nikočević te kustosi i dokumentaristi Muzeja, Mario Buletić i Nuša Hauser, održali su gostujuća predavanja studentima Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam. Serija gostujućih predavanja dio je projekta „Stručnom praksom do ranog razvoja karijere“ koji našim studentima omogućuje da se već tokom studija upoznaju s potencijalnim budućim poslodavcima i uključe u aktualna istraživanja i projekte.

Studentima su središnji istarski etnografski muzej, njegove odjele i zbirke, programe zaštite i čuvanja, istraživanja, dokumentacije i edukacije kroz Centar za nematerijalnu kulturu uvodno predstavili Mario Buletić i Nuša Hauser kroz predavanje „Digitalni izazovi u muzejskoj praksi“. Posebno je bilo govora o izazovima upravljanja muzejima i organizaciji izložbi u aktualnim pandemijskim uvjetima, kao i o suvremenim modelima predstavljanja bogate građe kroz digitalizaciju i nove virtualne formate. Kroz interaktivnu radionicu, studenti su analizirali izložbu „Čega se bojiš“ i projekt „Covid dnevnici“ te prodiskutirali mogućnosti kreiranja virtualne izložbe i projekata na temu aktualne pandemije.

Ravnateljica Etnografskog muzeja Istre, dr. sc. Lidija Nikočević, održala je gostujuće predavanje na temu „Nematerijalna kulturna baština i mogućnosti njene interpretacije“, u kojem je analizirala aktualne izazove upravljanja nematerijalnom kulturnom baštinom te studentima predstavila iskustva u procesu uvrštenja nematerijalne baštine Istre na UNESCO-vu listu. Posebno se osvrnula na važnost istraživanja, dokumentiranja, adekvatnog predstavljanja i valorizacije nematerijalne kulture kao izraza identiteta i tradicije lokalnih zajednica. Zaključno je studentima predstavila aktualni europski projekt Identity on the Line (http://i-on.museum/), koji se bavi migracijama te je dogovoreno da će se studenti Kulture i turizma, koji slušaju kolegije Upravljanje kulturnom baštinom, Nematerijalna kulturna baština, Europski identitet te Kulturni identitet Hrvatske uključiti već tokom ovog semestra u projekte EMI kroz konkretna istraživanja i radionice. Studenti, koji su vrlo zainteresirano popratili gostujuća predavanja u diskusiji koja je uslijedila pohvalili su izlagače i izrazili želju da se uključe u programe Etnografskog muzeja kroz radionice, terensku nastavu i stručnu praksu.

O atmosferi s gostujućih predavanja pogledajte u galerijama u prilogu:
EMI gostujuće predavanje Lidija Nikočević:

EMI gostujuće predavanje Buletić i Hauser:

Nataša Urošević


 

 

Popis obavijesti