Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Članovi Medijske grupe sudjelovali u...

Članovi Medijske grupe FITIKS-a 17. prosinca su, u okviru institucijskog projekta FITIKS-a "Radio za mlade u Hrvatskoj" voditeljice doc. dr. sc. Tijane Vukić, sudjelovali u prezentaciji AMM Global Instituta koji je pripremila i kroz koji ih je vodila članica projektnog tima Anita Šulentić i prokuristica u toj organizaciji. Cilj je bio da studenti angažirani na studentskoj radijskoj emisiji Malo kulture, malo turizma upoznaju radijske postaje i agencije unutar AGI-ja, svakodnevni način rada na komercijalnim formatiranim radijskim postajama, radne pozicije, programska i prodajna pravila te tehnološku pozadinu rada. Budući da se radi epidemiološke situacije nije mogao realizirati studijski posjet uživo, zamijenili smo ga virtualnim obilaskom.

Na primjerima najslušanijih radija za mlade u Hrvatskoj - Antena, Narodni, Enter i dr. interpretiran je strateški pristup novoj vrsti radija koja je primarno usmjerena potrebama X i Z generacije mladih koji su odrasli okruženi digitalnim platformama. Vidljivo je da se ta vrsta radija po mnogočemu razlikuje od tradicionalnoga, a na nove trendove u radijskoj produkciji utjecali su procesi konvergencije medija, formatizacije i digitalizacije. Kada se govori o formatiranom radiju, onda se misli na radijski brend, multimedijalne radijske proizvode i programske proizvode na zahtjev ciljane publike.

Studenti su dobili detaljne informacije o opsegu posla, načinima rada i kompetencijama potrebnima za rad na takvoj vrsti radija te su pozvani da sudjeluju na besplanim edukacijama za što su studenti iskazali interes. Za većinu je to bio posve novi sadržaj koji je rezultirao spoznajama prvenstveno vezanima uz to što je sve iza kulisa neke radiostanice koju slušamo na svojim radioprijemnicima ili digitalno, a posebno kako se moderni radio namijenjen mladima svojoj publici danas obraća putem cijelog niza medijskih platformi. 

Zaključeno je da će se suradnja sa sudionicima projekta nastaviti i nakon njegova isteka. 

Popis obavijesti