Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Studenti Kulture i turizma istražuju...

Potencijali razvoja turizma posebnih interesa u zaštićenim područjima bili su glavna tema panela u kojem su gostujuće predavačice iz NP Brijuni sa studentima Kulture i turizma prodiskutirale aktualne globalne trendove i izazove, ali i prilike za razvoj inovativnih oblika održivog turizma koji  se temelje na bogatoj turističkoj tradiciji ovog jedinstvenog otočja.

Šest gošći, stručnjakinja za pojedine segmente ponude predstavilo je zainteresiranim studentima Brijune kao destinaciju posebnih oblika turizma: od izletničkih programa, preko kulturnog turizma i arheoloških tura, uključenih i u kulturne rute Vijeća Europe (poput Rute rimskih careva), bogate ponude nautičkog, sportskog, rekreativnog i wellness turizma, do ekoturizma i edukativnih programa za djecu i mlade, kongresnog, manifestacijskog i znanstvenog turizma. Marija Štoković, voditeljica službe za izletnički turizam i bivša studentica Kulture i turizma, analizirala je trendove u izletničkom turizmu i usporedila podatke o dolascima u protekloj godini s prethodnim razdobljem: nakon 'rekordne' 2019. u kojoj je Brijune posjetilo 182.000 izletnika, zbog pandemije, lani je broj posjeta pao na svega 40% (74.135 gostiju). Ipak, iskusni stručnjaci u nacionalnom parku brzo su se prilagodili novonastaloj situaciji i, uz strogo poštivanje protupandemijskih mjera, razvili cijeli niz inovativnih programa namijenjenih specijaliziranim tržišnim segmentima: od rekreacijskih vikend paketa nordijskog hodanja i golfa, do šišmišarija za najmlađe i maštovitih interpretacijskih šetnji Kupelwieserovim tragom iz zlatnog doba Brijuna. Pošto su provedena istraživanja pokazala da su ključni motivi posjeta nacionalnom parku kontakt s prirodom i opuštanje u pitoresknom krajoliku, upoznavanje kulturne baštine i povijesti otočja te aktivni odmor i užitak u bijegu od svakodnevice, tome je prilagođena i redovna ponuda i posebni akcijski paketi.

Slavna turistička tradicija, jedinstvena kulturna baština i prekrasna priroda, bogata ponuda sportskih i rekreativnih sadržaja ali i poznate manifestacije, poput ljetne otočne umjetničke kolonije teatra Ulysses, koji je lani obilježio 20 godina rada (i čije je predstave i koncerte pogledalo čak 190.000 posjetitelja!) ključne su sastavnice formule uspjeha i za budućnost. Ipak, preduvjet za održivi razvoj su daljnja ulaganja u infrastrukturu, smještajne kapacitete, interpretacijske sadržaje i revitalizaciju  baštine, što se realizira kroz europske projekte. Maša Mihelić, stručnjakinja za europske projekte, predstavila je aktivnosti u okviru projekta „Novo ruho Brijuna“ koje, uz nabavu novih eko-brodica i vlakića te interpretacijske sadržaje, uključuju i uređenje budućeg znanstveno-istraživačkog centra na Malom Brijunu. Naše gošće sa studentima su prokomentirale moguće namjene revitalizirane povijesne arhitekture u nacionalnom parku: od vile Kupelwieser u kojoj se planira uređenje novog interpretacijskog centra do robinzonskih eko-smještajnih jedinica na Sv. Jerolimu i rekonstrukcije zgrade zimskog bazena s grijanom morskom vodom, jednog od prvih wellness centara u ovom dijelu Europe. Studenti će sa istraživanjima brijunske turističke baštine i razvojnih potencijala nastaviti kroz cijeli semestar, a rezultati će biti predstavljeni, ukoliko to prilike dozvole, već ovog ljeta na Brijunima.

Pogledajte galeriju fotografija s dvosatnog panela:

Nataša Urošević

Popis obavijesti