Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Studenti Kulture i turizma pripremaju...

Valorizacija zajedničke europske baštine povijesnih turističkih destinacija i promišljanje održivih modela razvoja zdravstvenog i wellness turizma temeljenih na bogatoj turističkoj tradiciji bile su glavne teme online-panela „European Spas in Times of Pandemics“, održanog na Sveučilištu Jurja Dobrile u okviru HERA projekta The European Spa. Kroz izlaganja stručnjakinja uključenih na projekt: dr. Henrike Schmidt (Freie Universität Berlin), dr. Astrid Köhler (Queen Mary University of London) i Anne Cabanel (Sveučilište u Amsterdamu), studenti Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam upoznali su se s povijesnom i suvremenom perspektivom istraživanja europske turističke baštine, ali i aktualnim aktivnostima projekta na kojem konzorcij desetak uglednih europskih sveučilišta, muzeja i arhiva (sveučilišta u Amsterdamu, Berlinu, Londonu i Lundu te pulsko Sveučilište, EHTTA – Europska udruga povijesnih spa destinacija, muzeji u Sopotu i Baden-Badenu te Hrvatski muzej turizma), promišlja povijesnu ulogu i mogućnosti revitalizacije povijesnih spa destinacija kroz programe prevencije i rehabilitacije u suvremenom zdravstvenom i wellness turizmu.

Unutar financijske inicijative Europske Unije HERA-e (Humanities in the European Research Area) posvećene temi Javni prostori: kultura i integracija u Europi, projekt The European Spa (2019-2022) nastoji preispitati povijesne lječilišne destinacije kao ključni koncept i objekt europske rasprave. Članovi konzorcija istražuju kako su se europske spa destinacije s karakterističnim institucijama, infrastrukturom i međunarodnom  kozmopolitskom klijentelom razvile u transnacionalni javni prostor i funkcionirale kao pozornica za pregovaranje o političkim, društvenim i kulturnim pitanjima od europskog značaja. Projekt se bavi transnacionalnom spa kulturom na raskršću arhitekture i politike, prirode i kulture, medicine i dokolice, a glavni cilj je promisliti povijesne spa destinacije kao mjesta kreiranja europskog identiteta i baštine, kroz istraživanje ključnih koncepata i perioda, historiografskih, književnih i umjetničkih reprezentacija, u komparativnoj, transnacionalnoj i europskoj perspektivi.

Uz analizu funkcije europskih spa destinacija u doba pandemija, posebno je istaknuta inicijativa transnacionalne nominacije na UNESCO-vu listu europskih povijesnih spa destinacija (Great Spas of Europe), koje su već ujedinjene u Europsku kulturu rutu povijesnih lječilištu. Predstavljene su i diseminacijske aktivnosti projekta i bogat sadržaj na društvenim mrežama, kao i projektni podcast (https://www.theeuropeanspa.eu/news/podcast_launch.html). Pošto je jedna od ključnih funkcija HERA inicijative transfer znanja i razmjena iskustava između projektnih partnera, studenti i nastavnici pulskog sveučilišta uključeni su u aktivnosti projekta kroz istraživanje razvoja zdravstvenog turizma i nasljeđa hrvatskih lječilišnih destinacija te kreiranje (virtualne) izložbe u suradnji s Muzejom turizma u Opatiji. Rezultati će biti predstavljeni na studentskoj konferenciji već ovog ljeta i to će biti najbolja priprema za finalnu konferenciju projekta, koja će se održati na pulskom Sveučilištu i NP Brijuni u lipnju 2022. Projektne aktivnosti nastavljaju se već sljedeći tjedan, gostujućim predavanjem „Jadranska kupališna baština“ dr. Mirjane Kos-Nalis, ravnateljice Muzeja turizma u Opatiji.

O atmosferi s panela više u galeriji u prilogu:

Nataša Urošević

Popis obavijesti