Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Doc. dr. sc. Tijana Vukić pokreće...

Od travnja do prosinca 2021. godine, doc. dr. sc. Tijana Vukić će, u suradnji s elektroničkom publikacijom H-ALTER u nakladi Udruge za nezavisnu medijsku kulturu iz Zagreba, objaviti 10 novinarskih priloga na temu "Javni dijalog o akademskom obrazovanju novinara". Prvi je to put da se u hrvatskim medijima sustavno i planirano objavljuju članci na temu visokoškolskog novinarskog obrazovanja.

Uvodni članak temu će obraditi problemski, a potom će se objavljivati intervjui s po jednim predstavnikom ključnih dionika izravno povezanih sa sustavom visokoškolskog obrazovanja novinara u RH: vladajućih, visokoškolskih profesora koji aktivno izvode nastavu, ujedno i predstavnika upravljačke strukture, zaposlenih novinara, studenata studijskih programa koji obrazuju novinare, nakladnika znanstvenih i stručnih knjiga i časopisa, aktualnih/bivših voditelja/organizatora radionica dodatnog stručnog usavršavanja za novinare, novinarskih udruženja, voditelja poslijediplomskih studijskih programa iz komunikacijskih znanosti te visokoškolskih profesora koji sudjeluju u obrazovanju novinara (i) u stranoj zemlji (međunarodna perspektiva).

Riječ je o aktivnosti dodatno pridruženoj međunarodnom znanstvenom institucionalnom projektu "Visokoškolsko obrazovanje novinara u digitalnom okruženju" s ciljem poticanja javne rasprave i popularizacije značajne suvremene, ali zanemarene, obrazovne teme, doprinosa razvoju sustava i promjeni javne percepcije o novinarskom obrazovanju, kvalifikaciji i poslu.

Radovi će biti objavljeni zahvaljujući dodijeljenim bespovratnim financijskim sredstvima Agencije za elektroničke medije (AEM) u okviru Programa ugovaranja novinarskih radova u elektroničkim publikacijama, kojim se potiče kvalitetno, istraživačko novinarstvo na teme od javnog interesa, među kojima je i obrazovanje, i na čiji je javni poziv ove godine pristigla 201 pravovaljana prijava, a Vijeće za elektroničke medije prihvatilo je njih 90. Očekuje se potpisivanje ugovora.

Zainteresirana javnost moći će čitati novinarske priloge i putem službenih mrežnih stranica projekta HEJDE.

Popis obavijesti