U četvrtak 31. siječnja s početkom u 17 sati na Radio Maestralu je emitirana prva epizoda radijske emisije FITIKS-a, Malo kulture, malo turizma, u kojoj ste imali prilike čuti na čemu su studenti, članovi Medijske grupe, radili protekla dva mjeseca. Voditeljice emisije bile su Katarina Bratulić i Leticija Božac, a središnja tema – novosti. 

Od vijesti iz Punog studija novosti izdvojili bismo brendiranje srijemskoga doručka kao sastavnoga dijela turističke ponude na obali i kontinentu. Za ovaj projekt zaslužna je Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije, a namjera im je da se tradicijske namirnice Istočne Hrvatske uvrste u turističku ponudu. 

Nadalje, od studenoga 2018. Zagreb je postao bogatiji za još jedan hotel. Riječ je o hotelu Canopy by Hilton. Posebnost hotela toga brenda je njegovanje lokalne kulture pa su realizaciji te investicije angažirani domaći dizajneri i hrvatski proizvođači namještaja. 

Jedan od vrednijih podataka jest i to da je i ove godine jedna od vodećih svjetskih izdavačkih kuća za turističke vodiče, Fodor's Travel, objavila popis destinacija vrijednih posjete u 2019. godini. Hrvatski nacionalni parkovi uvršteni na tu listu od 52 destinacije. Na kraju izdvajamo podatak da je Turistička zajednica središnje Istre u prvih deset mjeseci 2018. godine zabilježila je 11% više noćenja nego prijašnjih godina. Najviše noćenja ostvareno je na području općine Tinjan, Grada Pazina i općine Sv. Lovreč.

Prva gošća razgovornog dijela emisije Svakoga gosta deset minuta dosta bila je asistentica na Fakultetu, Sanja Dolenec. S njom je, o njenom gostovanju na Sveučilištu Greenwich u Londonu na kojemu je održala predavanje na temu promocije Istre i Pule istovremeno promovirajući naš Fakultet u okviru ERASMUS+ mobilnosti, razgovarala Klara Tuličić. Osim toga, Dolenec je predstavila i neke mogućnosti studentskog sudjelovanja u okviru ERASMUS+ mobilnosti, iznijela svoje dojmove o Greenwich Sveučilištu te veliku zainteresiranost tamošnjih studenata za dolazak u Pulu i Istru. 

U posljednjem, no ne i manje važnom bloku Studiraj s nama, obradili smo temu specijaliziranih hotela. To je, inače, jedan od mnogobrojnih aktualnih sadržaja kolegija Uvod u turizam. U ovom trenutku, od ukupno 605 hrvatskih hotela tek je 3%, odnosno 19 hotela, specijalizirano putem službenih oznaka. Što se Istre tiče, hotele za odrasle nude Poreč, Umag i Medulin, hotel specijaliziran za bicikliste nalazi se u Novigradu, a u Premanturi je otvoren hotel za ronioce. Za kraj smo proveli i anketu te upitali studente našega Fakulteta što misle o takvoj vrsti smještaja te potiču li oni društvenu segregaciju. 

Detaljnije, poslušajte u cjelovitoj epizodi prve emisije: 

Ubuduće budite s nama svakog posljednjeg četvrtka u mjesecu u 16 sati i na Radio Maestralu slušajte Malo kulture, malo turizma.

Popis obavijesti