Opcije pristupačnosti Pristupačnost

500 godina Flaciusa

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli pridružilo se svečanom obilježavanju 500. godišnjice rođenja Matije Vlačića Ilirika (1520-1575), znamenitog Labinjana, prvaka europskog humanizma i reformacije. U suorganizaciji s uglednim partnerima iz Hrvatske i inozemstva, 26. i 27. studenog na Sveučilištu Jurja Dobrile održan je znanstveno-stručni skup „500 godina Flaciusa“, na kojem su Sveučilišna knjižnica i Narodni muzej u Labinu izložili raritetna izdanja djela Matije Vlačića Ilirika, a nastavnici i studenti predstavili svoja istraživanja i projekte.

Dvodnevni međunarodni znanstveno-stručni skup uspješno je zaključen dogovorom da će se "zatvaranje" iskoristiti za pripremu priloga za zbornik radova i zajedničkog istraživačkog projekta.

Nastavnici i studenti pulskog sveučilišta te kolege sa sveučilišta, instituta i muzeja u Labinu, Rijeci, Zadru, Zagrebu, stručnjaci iz Njemačke i Danske, predstavili su kroz interdisciplinarni i multiperspektivni pristup svoja istraživanja o životu i stvaralaštvu Matije Vlačića Ilirika u širem europskom kontekstu humanizma i reformacije, kao i mogućnosti valorizacije ostavštine istarskih reformatora kao suvremene europske baštine. S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, međunarodna konferencija održana je online, putem platforme BBB, a uz tridesetak izlagača, popratila ju je brojna publika iz Hrvatske i inozemstva.

Uz zajedničku fotografiju, pogledajte i video koji su studenti Kulture i turizma snimili o izložbi u Sveučilišnoj knjižnici, na kojoj ekskluzivno možete pogledati rijetka izdanja Matije Vlačića Ilirika, koja se inače čuvaju u trezoru:

Sažetke radova pročitajte u knjizi sažetaka:

O detaljima sa skupa pročitajte na studentskom blogu:

O skupu u medijima

Prvi dan skupa:

  • https://www.glasistre.hr/kultura/matija-vlacic-ilirik-istrazivanja-vlaciceva-stvaralastva-u-sirem-kontekstu-europskog-humanizma-i-reformacije-682993
  • Glas_Istre-2020-11-27_str.36.pdf

Drugi dan skupa i izložba:

  • https://www.glasistre.hr/kultura/zbirka-flaciana-pulska-sveucilisna-knjiznica-cuva-vrijedne-knjige-protestantskog-teologa-filozofa-lingvista-i-povjesnicara-matije-vlacica-ilirika-683131
  • Glas_Istre-2020-11-28_str.46-47.pdf

La Voce del Popolo

TV Nova